Gestionarea fluxului de refugiați ucraineni, discutată în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului

  • 07 Iunie 2022 14:02
Gestionarea fluxului de refugiați ucraineni, discutată în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului

În cele peste o sută de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina, autoritățile Rep. Moldova au fost puse în situația să facă față unui val fără precedent de refugiați, în condițiile în care capacitățile de azil sunt modeste. Despre gestionarea fluxului de refugiați din țara vecină s-a discutat azi în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului. 

În prezent, numărul refugiaților ucraineni aflați în Rep. Moldova este de peste 80.000, dintre care mai bine de jumătate sunt copii. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, spune că de la începutul ostilităților din țara vecină, pe segmentul moldo-ucrainean au intrat circa 600 de mii de cetățeni.

„Noi am avut un flux total de 2,6 mil. de traversări a cetățenilor străini. Din acest total de traversări, 50% revin cetățenilor ucraineni. Pe sensul de intrare, pe frontiera moldo-ucraineană, am avut puțin peste 586 de mii de intrări, pe sensul de ieșire – 247 de mii. Pe frontiera moldo-română – 61.000 pe sensul de intrare în Rep. Moldova și pe sensul de ieșire – 381 de mii. Pe sectorul aerian – Aeroportul Chișinău – 14 mii pe sensul de intrare – 22651 de persoane pe ieșire”, a declarat Rosian Vasiloi. 

Rosian Vasiloi a mai spus că asistența Agenției europene Frontex a fost solicitată în contextul gestionării fluxului de refugiați. 80 de polițiști europeni deja operează pe sectoarele de frontieră, alți nouă ofițeri urmând să se alăture în zilele următoare. Circa opt mii de cetățeni ucraineni au solicitat azil în Rep. Moldova, potrivit șefului Biroului Migrațiune și Azil, Mihail Vodă:  

„Au fost recepționate, în total, 7785 de cereri de azil. Dintre ele, 88% îl constituie cetățenii ucraineni. Prioritar au fost preluate aceste cereri din punctul de trecere Palanca, Călărășeuca și la sediul central al BMA. (...) Prin mecanismul de realocare a persoanelor originare  din Ucraina, prin acest proces au fost transferați 1678 de străini. Totodată, prin intermediul unor organizații au fost transferați alții 3649 de cetățeni ai Ucrainei. (...) Capacitatea sistemului azil este peste limitele noastre”, a precizat șeful Biroului Migrațiune și Azil.

Secretarul de stat al MAI, Jana Costachi, a atras atenția deputaților asupra condițiilor complicate în care activează unele structuri ale ministerului.

„BMA este o structură absolut subdezvoltată a MAI. A fost o structură completamente pierdută în orice proces de reformă instituțională. La ora actuală avem trei inspectorate dotate relativ bine dotate, în urma reformelor din 2018. BMA a rămas în urma acestui trend. Ei lucrează în baza unui regulament din 2014, noi fiind în 2022”, a menționat Jana Costachi. 

Rep. Moldova a înregistrat de la începutul războiului în Ucraina cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitori pe plan mondial. Autoritățile de la Chișinău afirmau că numărul populației a crescut cu circa 4% pe fondul crizei de refugiați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău