Gest diplomatic rar: Ambasadorul Rusiei în Polonia nu s-a prezentat la discuțiile pentru care a fost convocat de Varșovia

  • 25 Martie 17:21
Gest diplomatic rar: Ambasadorul Rusiei în Polonia nu s-a prezentat la discuțiile pentru care a fost convocat de Varșovia

Ambasadorul Rusiei în Polonia nu s-a prezentat luni la ministerul de externe de la Varșovia, unde a fost convocat pentru discuții, un gest de sfidare diplomatică extrem de rar, relatează Reuters.

„Ne întrebăm dacă ambasadorul urmează instrucțiunile Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și dacă este capabil să reprezinte în mod corespunzător interesele Federației Ruse la Varșovia”, a declarat luni după-amiaza purtătorul de cuvânt al ministerului polonez al externelor, Paweł Wroński, citat de ziarul Rzeczpospolita, scrie Hotnews.

Ministerul de externe de la Varșovia anunțase duminică după-amiaza că va cere explicații din partea Rusiei pentru o „nouă încălcare a spațiului său aerian” de către o rachetă de croazieră rusă.

„Mai presus de orice, cerem Federației Ruse să înceteze loviturile aeriene teroriste împotriva populației ucrainene și a teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului și să se ocupe de problemele interne ale țării”, a transmis Wroński cu o zi în urmă, într-un comunicat.

Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, se află în acest post din 2014. În mai 2022, după începerea invaziei rusești în Ucraina, el a fost atacat cu vopsea la Varșovia după ce și-a făcut apariția la o ceremonie de comemorare a înfrângerii Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Ce spune Polonia despre incidentul cu racheta rusească

Armata poloneză a anunțat că Rusia a încălcat duminică dimineață spațiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei.

Timp de circa 40 de secunde, „una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopții de aviația (...) Federației Ruse a încălcat spațiul aerian polonez”, a declarat comandamentul operațional al forțelor armate poloneze.

„Obiectul a pătruns în spațiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) și a rămas acolo timp de 39 de secunde”, a precizat sursa citată, subliniind că racheta a fost observată de radarele militare pe toată durata zborului.

În urma acestui incident, „au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spațiului aerian polonez”, a mai spus în comunicatul său comandamentul operațional al forțelor armate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:4,12 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău