Germania: Zelenski, Scholz și Macron deschid Conferința de securitate de la Munchen

  • 17 Februarie 2023 09:35
Germania: Zelenski, Scholz și Macron deschid Conferința de securitate de la Munchen

Conferința de securitate de la Munchen (MSC) se deschide vineri cu un mesaj video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și discursuri ale cancelarului german Olaf Scholz și președintelui francez Emmanuel Macron, transmite DPA, potrivit Agerpres.

La reuniunea anuală din Bavaria, unde se discută despre teme de actualitate privind apărarea și securitatea, participă invitați din 96 de țări.

Principalul subiect de pe agenda conferinței din acest an este războiul din Ucraina, de la a cărui lansare se împlinește un an în 24 februarie. Pentru a doua oară consecutiv, la MSC nu va participa niciun reprezentant al conducerii Federației Ruse. Anul trecut, a existat o invitație pe numele ministrului de externe Serghei Lavrov, care a decis să nu participe, gest care la acel moment a fost interpretat drept un semnal că decizia de lansare a invaziei ruse asupra Ucrainei fusese deja luată.

Ediția din acest an este prezidată pentru prima oară de Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel. El și-a explicat decizia de a nu invita o delegație rusă spunând că nu dorește să le ofere președintelui rus Vladimir Putin și guvernului său o platformă pentru propaganda lor.

Spre deosebire de anii precedenți, au fost excluși de pe lista invitaților oficialități iraniene și reprezentanți ai partidului extremist 'Alternativa pentru Germania'.

Participanții includ 40 de șefi de stat sau de guvern și aproape 100 de miniștri.

Printre alți vorbitori în prima zi a evenimentului se află vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris.

În marja reuniunii, Emmanuel Macron și Olaf Scholz vor avea o întrevedere în care vor aborda situația din Kosovo.

Ulterior, cei doi lideri se vor întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda, în așa-numitul format al Triunghiului Weimar.

Potrivit wesbite-ului conferinței, cea de-a 59-a ediție a MSC va fi găzduită de hotelul Bayerischer Hof din Munchen. Timp ce trei zile, MSC va oferi încă o dată o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt cu privire la provocările la adresa securității mondiale actuale. La aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, MSC 2023 va reprezenta și un prilej de a analiza coeziunea alianței și angajamentul politic față de ordinea internațională bazată pe reguli.

La MSC 2023 vor fi prezenți peste 450 decidenți din întreaga lume, printre care șefi de stat, prim-miniștri, miniștri, personalități internaționale și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și ai mediului de afaceri, jurnaliști și profesori universitari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău