Germania va trimite două nave de război în Indo-Pacific în 2024, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud

  • 04 Iunie 14:03
Germania va trimite două nave de război în Indo-Pacific în 2024, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud

Germania va trimite două nave de război în regiunea Indo-Pacifică în 2024, a anunțat duminică ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pe fondul tensiunilor tot mai mari între China și Taiwan și a disputelor legate de Marea Chinei de Sud, potrivit Agerpres.

În cadrul dialogului de la Shangri-La din Singapore, cea mai importantă conferință de securitate din Asia, Pistorius a declarat că țările trebuie să apere ordinea internațională bazată pe reguli și să protejeze principalele rute navigabile.

"În acest scop, guvernul federal german a trimis o fregată în Indo-Pacific în 2021 și va desfășura din nou mijloace maritime - de această dată o fregată și o navă de aprovizionare - în regiune în 2024", a declarat el, potrivit unui transcript al discursului său distribuit de Ministerul Apărării de la Berlin.

El a adăugat că trimiterea de nave în regiunea respectivă nu este îndreptată împotriva vreunei națiuni, o remarcă adresată aparent Chinei.

"Dimpotrivă: acestea sunt dedicate protejării ordinii internaționale bazate pe reguli, la care am subscris cu toții și de care ar trebui să beneficiem cu toții - fie că este vorba de Marea Mediterană, de Golful Bengal sau de Marea Chinei de Sud", a afirmat Boris Pistorius.

Prin demonstrarea unei prezențe mai mari militare în regiune, Germania face echilibristică între securitate și interesele sale economice, având în vedere că China este cel mai important partener comercial al Berlinului.

În 2021, o navă de război germană a navigat în Marea Chinei de Sud pentru prima dată în aproape 20 de ani, o mișcare prin care Berlinul s-a alăturat altor țări occidentale în extinderea prezenței sale militare în regiune, pe fondul îngrijorării crescânde față de ambițiile teritoriale ale Chinei.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în pofida unei hotărâri a unui tribunal internațional care a stabilit că Beijingul nu are niciun temei juridic pentru aceste revendicări, și a construit avanposturi militare pe insule artificiale în ape care conțin depozite de gaze și zone de pescuit bogate.

Aproximativ 40% din comerțul exterior al Europei trece prin Marea Chinei de Sud, notează Reuters

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău