Germania va lăsa o navă să fie cuprinsă de ghețurile arctice, în cadrul unui ambițios proiect științific

  • 28 Iunie 2018 18:10
Germania va lăsa o navă să fie cuprinsă de ghețurile arctice, în cadrul unui ambițios proiect științific

Nava germană de cercetări științifice Polarstern își va opri motoarele și va staționa în Oceanul Arctic pentru a fi cuprinsă de ghețurile din acea regiune foarte rece de pe Terra, în cadrul unui experiment ambițios în virtutea căruia ambarcațiunea va pluti apoi în derivă, odată cu gheața care o înconjoară, timp de un an întreg, informează DPA.

Ruta exactă pe care o va urma Polarstern nu este deocamdată cunoscută, însă oamenii de știință germani speră că datele ce vor fi colectate pe durata aprigei ierni arctice îi vor ajuta să înțeleagă mai bine evoluția modificărilor climatice.

"Evoluția climei de la latitudinile noastre este în strânsă legătură cu ceea ce se întâmplă cu vremea din Arctica", a declarat miercuri Markus Rex, coordonatorul proiectului și cercetător la Institutul Alfred Wegener (AWI) din Postdam, Germania.

"Va trebui să monitorizăm și să analizăm efectele acestor modificări din atmosferă, gheață și ocean", a adăugat el.

Temperaturile cresc în regiunea Arcticii, cea mai nordică zonă a Terrei, cu un ritm mai mare decât în oricare alte teritorii de pe planeta noastră.

Această misiune științifică germană, denumită "Mosaic", beneficiază de un buget de peste 120 de milioane de euro și va debuta în toamna anului viitor.

"Mosaic" se inspiră dintr-o misiune ce a avut loc în urmă cu peste 125 de ani, când exploratorul polar norvegian Friedtjof Nansen a rămas prins în ghețurile arctice la bordul navei sale, Fram. Corabia lui a plutit în derivă din 1893 până în 1896. Nicio misiune similară nu a avut loc de atunci.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău