Germania va interzice subcontractarea în abatoarele sale

  • 27 Noiembrie 2020 15:53
Germania va interzice subcontractarea în abatoarele sale

Germania va interzice acordurile de subcontractare pentru salariații care lucrează în abatoare, aceasta fiind principala măsură dintr-o lege destinată să îmbunătățească condițiile de muncă din aceste facilități unde au fost identificate mai multe focare de Covid-19, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Vom pune capăt acordurilor de subcontractare în industria de prelucrare a cărnii începând cu data de 1 ianuarie 2021", a declarat vineri ministrul german al Muncii, social-democratul Hubertus Heil.

Această interdicție va pune capăt unei practici foarte răspândite în abatoarele germane, care se bazează în mare parte pe mâna de lucru venită din Europa de Est, care este angajată de companii din țările din Est dar ulterior este "detașată" în Germania via "contracte de prestări servicii".

"Acest sistem organizează iresponsabilitatea", apreciază Hubertus Heil.

Grație acestui sistem, companiile germane au foarte puține obligații sociale sau sanitare față de mâna de lucru pe care, oficial, nu a angajat-o.

Potrivit datelor furnizate de Guvernul german, din cele aproximativ 200.000 de persoane care lucrează în industria prelucrării cărnii din Germania, între "50% și 80%" sunt în prezent angajate pe baza acestui tip de contracte de prestări de servicii.

Interzicerea subcontratării va fi extinsă și la atelierele care procesează carnea.

Propus în luna mai a acestui an, proiectul privind interzicerea subcontractării a provocat tensiuni în coaliția guvernamentală din Germania, între social-democrații de la SPD, care au stat la originea proiectului, și creștin-democrații de la CDU, care se tem că va fi afectată competitivitatea sectorului, bazată pe costuri de producție foarte reduse.

Proiectul de lege prevede de asemenea interzicerea contractelor de muncă temporare în abatoare. În plus, vor fi impuse și noi obligații în materie de locuri de cazare pentru muncitori precum și controale mai frecvente din partea autorităților.

În luna iunie a acestui an, peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectați cu noul coronavirus, mulți dintre ei fiind români. Acest focar a forțat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă. Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declanșat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania precum și cu privire la dependența de mână de lucru a muncitorilor emigranți, în special din România. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău