Germania va aloca începând din 2022 sume record pentru armată

  • 14 Martie 2022 15:20
Germania va aloca începând din 2022 sume record pentru armată

Germania intenționează să aloce sume record pentru armată încă de anul acesta, pe fondul războiului din Ucraina. Proiectul de buget prezentat luni urmează să fie dezbătut în Parlament în zilele următoare și prevede pe anul 2022 suma de 50 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare, ceea ce constituie "un record", conform unei surse guvernamentale citată de AFP. Acestei sume i se adaugă un fond special de 100 de miliarde de euro constituit din 2022, care va fi utilizat pe parcursul mai multor ani.

Comparativ, în 2018, prima economie a zonei euro a consacrat apărării doar 38,8 miliarde de euro, sume ce au crescut progresiv, ajungând la aproape 47 de miliarde de euro anul trecut, transmite DIGI24.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat un buget excepțional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei și obiectivul de a depăși 2% din PIB pentru forțele militare după invazia rusă din Ucraina, care a reprezentat un electroșoc, mai scrie agenția AFP, citată de Agerpres.

În plus, anunțul creșterii acestui buget, marcat de ani de sub-investiții, a venit și după doi ani de pandemie de coronavirus ce au necesitat un sprijin public important pentru economie.

Din 2020, Germania a trebuit să renunțe la rigurozitatea bugetară care îi interzicea să se împrumute mai mult de 0,35% din PIB în fiecare an, pentru a face față crizei sanitare.

Astfel, pentru 2022, guvernul de coaliție dintre social-democrați, ecologiști și liberali mizează pe o datorie de 99,7 miliarde de euro - față de 215,4 miliarde în 2021 -, dar această sumă ar putea crește în măsura în care Berlinul "lucrează în prezent la un program suplimentar menit să atenueze consecințele economice ale războiului din Ucraina", au indicat surse din Ministerul de Finanțe de la Berlin.

Acest plan ar putea presupune o scădere imediată a prețului la combustibil pentru automobiliști, care ar urma să fie compensat de stat, au afirmat în weekend media germane, citând surse guvernamentale, dar fără a preciza sume.

Guvernul german contează pe de altă parte pe o revenire la rigurozitate bugetară din 2023, cu un nivel de îndatorare de doar 7,5 miliarde euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău