Germania va achiziționa un scut antirachetă israelian ce va putea acoperi de asemenea Polonia, România și țările baltice

  • 27 Martie 2022 12:42
Germania va achiziționa un scut antirachetă israelian ce va putea acoperi de asemenea Polonia, România și țările baltice

Guvernul german, pe care invazia rusă în Ucraina l-a convins că trebuie să investească în apărare, preconizează să achiziționeze un sistem de apărare antirachetă israelian, informează duminică ziarul german Bild, preluat de AFP și Agerpres.

Decizia nu a fost încă luată în mod oficial, însă Partidul Social-Democrat al cancelarului federal Olaf Scholz, principala formațiune a coaliției aflate la putere în Germania, o susține, precizează acest cel mai citit cotidian german.

"Trebuie să ne apărăm mai bine împotriva amenințării ruse. Pentru aceasta avem nevoie rapid de un scut antirachetă la scara Germaniei", explică în Bild raportorul Bundestagului pentru bugetul de apărare, Andreas Schwarz.

"Sistemul israelian Arrow 3 este o bună soluție", a adăugat el cu privire la acest dispozitiv antirachetă israelian destinat să contracareze rachetele cu rază de acțiune lungă.

Potrivit Bild, sistemul, inspirat din "Iron Dome" (Domul de Fier) israelian, ar costa circa 2 miliarde de euro și ar putea fi operațional din 2025, din trei situri în Germania.

Scutul ar fi suficient de puternic pentru a acoperi și Polonia, România și republicile baltice.

"Vom putea întinde Domul de Fier deasupra țărilor vecine. Vom juca astfel un rol-cheie pentru securitatea Europei", a subliniat Schwarz.

După ani în care a subinvestit în apărare, Germania a întreprins la sfârșitul lui februarie o schimbare istorică, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei, care a avut efectul unei unde de șoc.

Olaf Scholz a anunțat pe 27 februarie, la câteva zile după declanșarea invaziei ruse, o finanțare excepțională de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei și obiectivul de a depăși 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău