Germania | Succesoara Angelei Merkel primite că nu va candida la funcția de cancelar până în 2021

  • 12 Mai 2019 16:22
Germania | Succesoara Angelei Merkel primite că nu va candida la funcția de cancelar până în 2021

Lidera partidului conservator CDU și succesoare a Angelei Merkel la conducerea acestuia, Annegret Kramp-Karrenbauer, a asigurat că nu dorește să o înlocuiască înainte de termen pe șefa guvernului german, al cărei mandat se încheie în 2021, potrivit AFP.

"Cancelarul și guvernul au fost aleși pentru întreaga legislatură, iar cetățenii se așteaptă pe drept cuvânt ca ei să-și ia în serios angajamentul pe care și l-au asumat când au fost aleși (...). Pot deci să exclud posibilitatea că eu să acționez pentru o astfel de schimbare în mod deliberat înainte de termen", a afirmat Kramp-Karrenbauer într-un interviu pentru ediția de duminică a publicației Die Welt.

Cea pe care media o numește "AKK" a fost aleasă la începutul lunii decembrie la conducerea creștin-democraților (CDU), după ce Angela Merkel a fost constrânsă să plece de la președinția partidului, succesoare ei reprezentând totuși continuitatea.

Cancelarul actual a declarat în mai multe rânduri că dorește să rămână în funcție până la următoarele alegeri parlamentare, în principiu în 2021.

Dar media germane speculează de mai multe luni că Angela Merkel s-ar putea retrage din fruntea guvernului înainte de termen.

Ca de exemplu în această toamnă dacă partenerul său minoritar de coaliție, partidul social-democrat SPD, astăzi la un nivel mai scăzut nivel în sondaje, va decide să se retragă din guvern.

Sau chiar mai devreme, după alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai, în cazul unui recul al CDU. Ori în toamnă, când

partidele guvernamentale ar putea de asemenea să cunoască o dezavuare la urne în cursul alegerilor regionale, sub presiunea extremei drepte.
Dacă CDU și-a ameliorat puțin poziția, sub impulsul dnei Kramp-Karrenbauer, care s-a distanțat totuși de politica în materie de migrație a Angelei Merkel, AKK a asigurat că relația lor "este în continuare foarte bună, ca înainte".

Coaliția cu social-democrații, a avertizat totuși ea, urmează să cunoască unele ajustări după alegerile europene.

"Avem o coaliție care nu s-a format ușor și care nu lucrează întotdeauna cu ușurință împreună", a afirmat aceasta.

Asupra mai multor subiecte, precum ultimele răspunsuri de dat crizei locuințelor în marile orașe sau măsuri concrete de combatere a încălzirii globale, au apărut diferențe clare între cei doi parteneri de coaliție.

Într-un sondaj Insa apărut sâmbătă, conservatorii sunt creditați cu aproape 28% din intențiile de vot la alegerile pentru Parlamentul European, față de doar 15% pentru social-democrați și 19% pentru Verzi.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău