Germania | Sprijinul pentru conservatorii lui Merkel în regres înaintea alegerilor din septembrie

  • 11 August 2021 12:54
Germania | Sprijinul pentru conservatorii lui Merkel în regres înaintea alegerilor din septembrie

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel au înregistrat un nou regres în sondajele de opinie, ceea ce amplifică riscul apariției unei coaliției tripartite, care ar putea să fie marcată de instabilitate, după alegerile parlamentare de luna viitoare, relatează miercuri DPA, citat de Agerpres.

Sprijinul pentru creștin-democrații (CDU) Angelei Merkel și aliații lor bavarezi din Uniunea Social-Creștină (CSU) a scăzut cu trei puncte în ultima săptămână, ajungând la doar 23%, după ce Armin Laschet, candidatul desemnat de conservatori la succesiunea actualului cancelar, a gafat în campanie, relevă o anchetă publicată miercuri de Forsa.

Dacă această tendință se va menține la alegerile din 26 septembrie, CDU-CSU ar putea obține un procent considerabil mai mic de 30,2%, cât a acumulat la ultimele alegeri din 2017 și considerat cel mai prost rezultat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sondajul Forsa a arătat de asemenea că social-democrații (SPD) de centru-stânga sunt în prezent la egalitate cu Partidul Verzilor în urma unei performanțe solide de campanie a candidatului la funcția de cancelar din partea SPD, Olaf Scholz.

Această evoluție deschide calea mai multor scenarii de coaliții posibile, cum ar fi alianțe tripartite instabile, inclusiv cu Partidul Liber Democrat (FDP), ceea ce ar reprezenta o ruptură majoră de la tradiția națională a coaliției cu două partide.

Cu doar două luni în urmă, experții vedeau CDU-CSU la conducerea unei noi coaliții bipartite istorice împreună cu Verzii pe fondul popularității ridicate de care se bucurau în sondaje liderii Partidului Verzilor și a preocupării crescânde în rândul alegătorilor față de problemele de mediu.

Dar de atunci, sprijinul pentru Verzi s-a diminuat ca urmare a greșelilor candidatei lor la funcția de cancelar Annalena Baerbock.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău