Germania speră la o ''decizie pozitivă'' a UE asupra candidaturilor Ucrainei și Republicii Moldova

  • 16 Iunie 2022 18:59
Germania speră la o ''decizie pozitivă'' a UE asupra candidaturilor Ucrainei și Republicii Moldova

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi, la Kiev, că speră la ''o decizie pozitivă'' a Uniunii Europene (UE) asupra candidaturii Ucrainei și Republicii Moldova, informează AFP.

"Ucraina face parte din familia europeană", a asigurat cancelarul federal german în timpul unei conferințe de presă comune cu liderii ucrainean, francez, italian și român, precizând că va trebui "să se facă tot ce este necesar" pentru "a găsi unanimitatea" în cadrul UE în vederea lansării acestor candidaturi, scrie Agerpres.

"Aderarea la UE este supusă unor reguli clare, care trebuie respectate de toți", a amintit cu toate acestea Scholz.

Țările membre ale UE urmează să decidă, în timpul unui summit pe 23-24 iunie, dacă îi acordă într-o primă fază Ucrainei și Republicii Moldova statutul oficial de țară candidată la aderare, începutul unui proces de negocieri ce ar putea dura ani de zile. Comisia Europeană urmează să vină cu o recomandare vineri.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au întreprins joi o vizită inedită "de susținere" la Kiev, unde au ajuns cu trenul. În Ucraina li s-a alăturat președintele României, Klaus Iohannis, care a urmat un alt traseu.

La conferința de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu cancelarul german Olaf Scholz și cu premierul italian Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski: "Toți patru susținem statutul de candidată imediată la aderare" pentru Ucraina. Macron a adăugat că "acest statut va fi însoțit de o foaie de parcurs și va implica luarea în considerare a situației din Balcani și din vecinătate, în special din (Republica) Moldova".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău