Germania | SPD, Verzii și liberalii își doresc ca Olaf Scholz să devină cancelar la începutul lui decembrie

  • 21 Octombrie 2021 19:00
Germania | SPD, Verzii și liberalii își doresc ca Olaf Scholz să devină cancelar la începutul lui decembrie

Cele trei partide - social-democrații (SPD), Verzii și liberalii germani (FDP) - care negociează în prezent formarea unei coaliții au anunțat joi că vor să ajungă până la sfârșitul lui noiembrie la un acord privind alcătuirea unui nou guvern al cărui cancelar ar urma să devină Olaf Scholz "în săptămâna 6 decembrie", relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Suntem foarte ambițioși și vrem să avem un contract (de coaliție) pentru sfârșitul lui noiembrie care ne va permite să alegem un cancelar pentru Republica Federală Germania în săptămâna 6 decembrie (...)", a declarat în cadrul unei conferințe de presă secretarul general al partidului liberal FDP, Volker Wissing.

Cele trei formațiuni, cu programe foarte diferite, poartă de la începutul lui octombrie discuții pentru a încerca să formeze o coaliție inedită, fără conservatorii Angelei Merkel, care au înregistrat cel mai slab scor din istorie la legislativele din 26 septembrie.

Vinerea trecută, ei au pus bazele viitoarei alianțe prezentând un preacord de guvernare de 12 pagini care menționează punctele asupra cărora au convenit și reformele pe care intenționează să le efectueze în viitorii patru ani.

Printre compromisurile la care au ajuns se află respectarea limitelor îndatorării, un obiectiv de renunțare la utilizarea cărbunelui înainte de 2030, creșterea salariului minim orar la 12 euro și angajamentul de a nu crește impozitele.

Numeroase subiecte rămân totuși de soluționat pentru a defini foaia de parcurs a unui viitor guvern, în special privind modul de a finanța investițiile masive cerute de Verzi și SPD, în timp ce liberalii se arată intransigenți asupra respectării constrângerilor bugetare.

Ecologiștii și FDP au început de altfel o dispută în media, fiecare revendicând portofoliul ministerial cheie al finanțelor.

Volker Wissing a detaliat vineri, împreună cu omologii săi din SPD, Lars Klingbeil, și de la Verzi, Michael Kellner, calendarul viitoarelor reuniuni.

Experții politici din cele trei partide vor fi repartizați în 22 de grupuri de lucru pentru a aprofunda acest program guvernamental, apoi se vor reuni aproape cotidian pentru a ajunge la o sinteză până pe 10 noiembrie.

"Vom cere multe grupuri de lucru, o muncă concentrată, mult angajament și prezență, pentru că suntem foarte ambițioși", a explicat Wissing.

Principalii responsabili ai celor trei partide vor prelua apoi prim-planul pentru a finaliza documentul, în scopul de a ajunge la un acord final la sfârșitul lui noiembrie.

Fiecare partid va trebui apoi să valideze acordul, în cadrul unui congres special pentru FDP și al unui vot online în rândul membrilor pentru Verzi.

Apoi social-democratul Olaf Scholz urmează să fie validat oficial de parlament pentru a-i succeda Angelei Merkel la cancelarie.

Această dată de la începutul lui decembrie pentru formarea primului guvern post-Merkel este ambițioasă, au recunoscut cele trei partide, care până acum au promis să formeze viitorul executiv până la Crăciun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
25
Tue
27
Wed
26
Thu
26
Arhivă Radio Chișinău