Germania, Spania și Suedia lansează un apel la reducerea arsenalelor nucleare în lume

  • 05 Iulie 2021 10:29
Germania, Spania și Suedia lansează un apel la reducerea arsenalelor nucleare în lume

Miniștrii de externe ai Germaniei, Spaniei și Suediei au lansat luni un apel puterilor nucleare, invitându-le la o reducere considerabilă a arsenalelor strategice, înaintea deschiderii în aceeași zi a unei reuniuni pe tema dezarmării nucleare la Madrid, relatează dpa.

În apelul lor publicat în ediția de luni a ziarului german Rheinische Post, șefii diplomației germane, Heiko Maas, spaniole Arancha Gonzalez Laya și suedeze Ann Linde pledează pentru ''reducerea rolului armelor nucleare în strategii și doctrine, reducerea riscului de conflict'', pronunțându-se ''împotriva desfășurării accidentale de arme nucleare''. Cele trei înalte oficialități subliniază în acest context necesitatea ''de a reduce în continuare stocurilor nucleare și de a clădi o bază pentru o nouă generație de acorduri privind controlul armelor''.

''Trebuie să punem capăt definitiv testelor cu arme nucleare o dată pentru totdeauna, iar prin intrarea în vigoare a Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare (CTBT) să relansăm negocierile asupra unui tratat care să interzică producția de material fisionabil pentru uz militar și construirea unor capabilități solide și credibile pentru verificarea măsurilor de dezarmare nucleară'', menționează cei trei miniștri.

O reuniune va avea loc luni în cadrul Inițiativei de la Stockholm, ce grupează 16 țări care pledează pentru reducerea arsenalelor nucleare pe plan mondial.

Întâlnirea dintre președinții SUA și Rusiei, Joe Biden, și respectiv Vladimir Putin la mijlocul lunii iunie a reînnoit speranțele că s-ar putea înregistra unele progrese.

Cele două mari puteri nucleare au fost de acord să discute despre dezarmarea nucleară.

Concluziile raportului publicat la jumătatea lunii iunie de Institutul internațional pentru cercetări de pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm, constată o scădere a numărului global de ogive nucleare în 2020, dar și că mult mai multe ogive decât în trecut au fost desfășurate în cadrul forțelor operaționale.

Potrivit estimărilor, cele nouă state care dețin arsenale nucleare dispuneau de circa 13.080 de focoase nucleare la începutul anului 2021, în scădere cu 13.400.

Aproximativ 3.825 de focoase au fost desfășurate în cadrul forțelor operaționale, în creștere față de 3.720 cu un an înainte. Aproape toate cele 2.000 de ogive nucleare plasate în stare de alertă operațională aparțineau Rusiei și SUA, notează dpa. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău