Germania: Social-democrații, încrezători că o „coaliție „semafor” condusă de SPD ar putea guverna din decembrie

  • 02 Octombrie 2021 17:56
Germania: Social-democrații, încrezători că o „coaliție „semafor” condusă de SPD ar putea guverna din decembrie

Social-democrații germani sunt încrezători că o „coaliție „semafor” condusă de SPD ar putea guverna din decembrie, a declarat Norbert Walter-Borjans, co-lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), într-un interviu publicat sâmbătă, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Walter-Borjans s-a declarat încrezător că partidul său va putea cădea de acord rapid asupra unei coaliții cu Verzii și FDP, așa-numita „coaliție semafor”, ținând cont de culorile celor trei partide componente.

„Ar trebui ca până la finalul anului guvernul să își preia mandatul. Acest lucru este fezabil”, a explicat Norbert Walter-Borjans pentru ediția duminicală a publicației Die Welt. „Nu trebuie să purtăm discuții exploratorii până expiră acest termen. În acest sens, am putea începe în octombrie negocierile oficiale privind o coaliție și să le încheiem în decembrie”, a adăugat acesta.

Olaf Scholz, candidatul pentru funcția de cancelar din partea SPD, a argumentat că SPD, Verzii și Partidul Liber-Democrat (FDP) au „suficiente convergențe” pentru a forma un guvern și a opinat că tratativele în acest scop trebuie să se desfășoare cu „calm și pragmatism”.

La capătul unor alegeri cu o prezență la vot de 76,6%, social-democrații au obținut cel mai bun scor politic din ultimii opt ani, clasându-se pe primul loc (25,7%) și plasându-l drept favorit pe vice-cancelarul Olaf Scholz să încerce formarea unei majorități în viitorul Bundestag. De cealaltă parte, CDU/CSU au înregistrat cel mai slab rezultat politic (24,1%) din 1949 încoace, după cel de-al Doilea Război Mondial. La precedentele alegeri, creștin-democrații au obținut 32,9%, iar social-democrații 20,5%.

Atât blocul conservator, cât și SPD au revendicat dreptul de a conduce următorul guvern, deoarece, din punct de vedere matematic, oricare dintre partide ar putea să o facă dacă își asigură aliații necesari.

Totuși, Scholz a subliniat că blocul conservator CDU-CSU nu „numai că a pierdut, dar a primit și mesajul alegătorilor că va trebui să treacă în opoziție”.

Verzii ecologiști au înregistrat cel mai bun rezultat din istorie, obținând 14,8% din voturi. Partidul pro-business Democrații Liberi (FDP) a obținut 11,5%, în timp ce formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a totalizat 10,3%. Partidul socialist Stânga a încheiat cu 4,9%.

Cu toate acestea, FDP i-a aruncat un colac de salvare lui Laschet, aflat în dificultate, secretarul general, Volker Wissing, anunțând că partidul său intenționează să poarte discuții cu CDU-CSU sâmbătă, cu o zi înainte de întâlnirea cu SPD.

O analiză asupra programelor electorale ale partidelor germane făcută de Financial Times raportat la mari teme politice precum politica fiscală, politica externă, politica de mediu, politica privind migrația sau politica de pensii confirmă că SPD și Verzii, aflați la stânga eșicherului politic au viziuni comune cu FDP, formațiune politică de centru-dreapta, pe anumite aspecte privind domeniile enumerate, dar și poziții diferite față de cea din urmă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău