Germania | Situația din Afganistan, subiect de dispută în prima dezbatere a principalilor trei candidați la postul de cancelar

  • 30 August 2021 10:34
Germania | Situația din Afganistan, subiect de dispută în prima dezbatere a principalilor trei candidați la postul de cancelar

Politica de apărare a Germaniei după căderea Afganistanului sub controlul talibanilor a fost unul dintre subiectele care au dominat prima dezbatere televizată între principalii trei candidați la postul de cancelar după ce Angela Merkel își va încheia mandatul, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Cu patru săptămâni înainte de alegerile pentru Bundestag, duminică seară a avut loc o dezbatere cu principalii candidați ai partidelor de centru-dreapta, centru-stânga și ecologist, care au discutat despre teme precum schimbările climatice, pandemia de coronavirus și politicile interne.

Armin Laschet, liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU), conservatoare, Olaf Scholz, liderul social-democraților (SPD), și lidera Partidului Verzilor, Annalena Baerbock, s-au angajat într-o dezbatere de două ore încinsă, dar politicoasă, transmită de posturile de televiziune RTL și NTV.

Primul punct al discuțiilor a fost dezastrul rămas în urma retragerii NATO din Afganistan, iar cei trei candidați au făcut un apel unanim la consolidarea rolului Germaniei în securitatea internațională.

Însă propunerile privind politica de apărare a Germaniei au fost totuși divergente.

Laschet și-a reiterat un apel pentru crearea unui Consiliu Național de Securitate, care să fie legat de cancelarie, și pentru îmbunătățirea echipamentelor militare.

Baerbock a acuzat în schimb guvernul german că s-a eschivat de la îndatoririle sale din Afganistan. "Au pus motivele politice interne deasupra responsabilității privind politica externă", a spus ea.

Scholz, al cărui coleg de partid Heiko Maas este ministru de externe, a cerut o mai bună cooperare internațională și eforturi continue pentru a pune la dispoziție militari germani pentru misiuni de apărare a păcii și securității.

În privința pandemiei, toți cei trei candidați s-au exprimat în favoarea evitării introducerii unor noi restricții severe.

Scholz a spus chiar că "nu va exista un nou lockdown". Laschet și Baerbock au declarat la rândul lor că este realistă perspectiva evitării unui nou lockdown în Germania.

Afirmațiile lor vin în contextul în care rata infectărilor continuă să crească în Germania, iar ritmul vaccinărilor a încetinit.

Un sondaj printre telespectatori realizat de RTL a arătat că Scholz a fost cel mai apreciat candidat în dezbatere (38%), urmat la mică distanță de Baerbock (37%) și la mare distanță de Laschet (22%).

Înaintea dezbaterii televizate, social-democrații lui Scholz continuau să crească în sondaje. Cel mai recent sondaj, realizat la comanda ziarului Bild am Sonntag, a arătat că SPD este cotat cu 24% din intențiile de vot, cu trei puncte procentuale în fața blocului conservator de centru-dreapta format din CDU și CSU (21%), în contextul în care popularitatea lui Laschet a scăzut considerabil în ultimele săptămâni.

Verzii sunt cotați cu 17% din intențiile de vot și bine plasați pentru a face parte din viitoarea coaliție de guvernare.

Alte două dezbateri televizate mai sunt programate până la alegerile de la 26 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău