Germania și Norvegia au inaugurat un cablu submarin pentru a transporta electricitate verde

  • 27 Mai 2021 17:20
Germania și Norvegia au inaugurat un cablu submarin pentru a transporta electricitate verde

Germania și Norvegia au inaugurat joi un cablu submarin care le conectează rețelele energetice, în ideea de a consolida alimentarea cu energie verde a celor două țări și a organiza tranziția energetică la scară europeană, transmite AFP.

Marea Nordului separă orașul german Wilster, aproape de gura de vărsare a Elbei, de orașul Tonstad, din sudul Norvegiei. Între cele două localități a fost amplasat Nordlink, unul dintre cele mai lungi cabluri submarine din lume, care promite o energie mai puțin poluantă pentru prima putere economică europeană, angajată într-o cursă pentru reducerea emisiilor de CO2.

Intrarea în funcțiune a acestei linii cu o lungime de 623 de kilometri, dintre care 516 pe fundul mării, a fost salutată joi drept "un progres important spre aprovizionarea cu energie durabilă", de cancelarul german.

"Grație acestei legături, de acum înainte putem să utilizăm mai bine infrastructura noastră electrică", a subliniat la rândul său premierul norvegian Erna Solberg. 

În 2020, energiile regenerabile au reprezentat, pentru prima dată, jumătate din producția de electricitate a Germaniei, comparativ cu 25% în urmă cu zece ani, subliniază Institutul de cercetare Fraunhofer. Însă chiar și așa, Germania este încă departe de a-și atinge obiectivul de a ajunge la neutralitate climatică în 2045. Economia germană, mare consumatoare de energie, va trebui să facă față închiderii ultimelor centrale nucleare din această țară în 2022 și renunțării la cărbune, până în 2038.

Botezat "cablu verde", Nordlink va fi piatra de temelie care permite schimbul de energie eoliană sau fotovoltaică produsă în Germania pentru energie hidroelectrică produsă în Norvegia. Această procedură permite compensarea situațiilor în care există fluctuații ale ofertei de energie regenerabilă, care depinde de vânt, soare sau ploaie, fără a recurge la energie din combustibili fosili sau energie nucleară. Caracterul fluctuant al producției de energie din surse regenerabile este una dintre principalele dificultăți cu care se confruntă operatorii de rețea.

În paralel, Nordlink funcționează și ca supapă pentru surplusul de energie eoliană al Germaniei.

"Pe fondul creșterii producției de energie eoliană și fotovoltaică, vor exista momente în care Germania va înregistra un excedent de energie regenerabilă iar grație acestui cablu o vom putea trimite în Norvegia, unde va fi stocată", a explicat Thorsten Lenck, de la centrul de reflexie Agora Energiewende, care studiază tranziția energetică a Germaniei.

Deja câteva sute de centrale eoliene din Germania trebuie închise în mod regulat atunci când oferta de electricitate verde este mai mare decât cererea.

"Energia hidroelectrică norvegiană și energia eoliană germană se completează în mod optim în acest sistem", explică Mathias Fischer, purtător de cuvânt la Tennet, unui dintre cei patru gestionari de rețele de transport de electricitate din Germania și de asemenea operatorul cablului Nordlink.

Capacitatea noului cablu submarin poate ajunge la 1.400 de Megawați, comparabilă cu producția unei centrale nucleare, și suficient pentru a alimenta 3,6 milioane de gospodării.

Uniunea Europeană a făcut din interconectarea sistemelor electrice unul dintre pilonii strategiei sale spre o energie verde. Numeroase proiecte transfrontaliere există deja, cum este cablul submarin care face legătura între Norvegia și Olanda, cel între Olanda și Marea Britanie, sau cel între Danemarca și Olanda. Altele sunt în stadiu de proiect.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău