Germania și Belgia propun un nou instrument european de verificare a statului de drept

  • 19 Martie 2019 19:32
Germania și Belgia propun un nou instrument european de verificare a statului de drept

Ministrul german pentru afaceri europene Michael Roth și ministrul belgian de externe Didier Reynders au anunțat marți propunerea țărilor lor de înființare a unui nou instrument al Uniunii Europene pentru verificarea respectării statului de drept, transmite DPA.

Peste 20 de țări membre ale UE au fost de acord în linii mari cu documentul de poziție distribuit la întâlnirea de marți a șefilor diplomațiilor europene, a declarat Reynders, care a susținut că ideea de continuare a procesului a întrunit sprijinul unanim.

Roth și-a exprimat speranța că se va ajunge la un compromis în privința noului instrument până la sfârșitul acestui an.

Inițiativa germano-belgiană ar urma să creeze un mecanism de verificare colegială pentru schimbul de opinii privind implementarea statului de drept, monitorizată și garantată în țările membre ale Uniunii. Mecanismul se va baza pe organisme specializate existente, cum ar fi Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene sau Comisia de la Veneția a Consiliului Europei.

Sistemul ar urma să fie comparabil cu instrumente deja existente pentru verificarea respectării criteriilor economice și bugetare ale blocului comunitar, au arătat miniștrii.

Documentul propus marți nu prevede adoptarea unor sancțiuni împotriva țărilor participante în virtutea acestui mecanism.

Cei doi miniștri au amintit de articolul 7 din Tratatul UE pentru sancționarea încălcărilor statului de drept, precum și eforturile de introducere a condiționării plăților de la bugetul Uniunii de respectarea statului de drept.

DPA reamintește că procedura Articolului 7 a fost declanșată împotriva Poloniei și Ungariei, ceea ce a creat tensiuni între Bruxelles și Varșovia, respectiv Budapesta. Există însă dificultăți în impunerea de sancțiuni unui stat conform acestei proceduri, deoarece este necesară unanimitatea tuturor celorlalți membri ai UE. Oficialii europeni se tem de ascensiunea partidelor populiste și naționaliste, care amenință valorile europene fundamentale, remarcă agenția.

sursa:  digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău