Germania | Șeful serviciilor de informații interne face un pas înapoi în cazul protestelor din Chemnitz

  • 11 Septembrie 2018 12:35
Germania | Șeful serviciilor de informații interne face un pas înapoi în cazul protestelor din Chemnitz

Șeful serviciilor de informații interne, Hans-Georg Maassen, confruntat cu apeluri să demisioneze pentru că a pus sub semnul întrebării veridicitatea unei înregistrări video care arată grupuri de extrema dreaptă vânând migranți la Chemnitz, a admis că înregistrarea este reală, relatează marți Reuters, citând două ziare germane.

Manifestațiile extremei drepte, cele mai violente din Germania în ultimele decenii, care au avut loc în acest oraș din est, după decesul unui cetățean german de moartea căruia au fost acuzați doi solicitanți de azil, care l-ar fi înjunghiat, au readus în actualitate dezbaterea privind decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide granițele țării pentru mai mult de un milion de migranți în 2015.

Hans-Georg Maassen, directorul Verfassungsschutz (BfV), a provocat indignare în rândul unor parlamentari săptămâna trecută când a afirmat pentru ziarul Bild că nu este sigur dacă imaginile cu incidentul de la Chemnitz, de acum două săptămâni, difuzate online, sunt autentice.

În ediția lor de marți, ziarele Sueddeutsche Zeitung și Frankfurter Allgemeine Zeitung informează că Maassen i-a scris ministrului de interne Horst Seehofer că înregistrarea video nu a fost falsificată și că afirmațiile sale au fost înțelese greșit.

O serie de parlamentari, inclusiv din Partidul Social Democrat (SPD), în coaliția de guvernare împreună cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, i-au cerut lui Maasen să demisioneze dacă nu oferă explicații cu privire la afirmațiile făcute și încă nu este clar în ce măsură noua sa declarație va atenua presiunile asupra sa.

Până acum, Maassen părea să contrazică punctul de vedere al cancelarului Merkel față de evenimente din Chemnitz. Săptămâna trecută, ea reproșase șefului landului Saxonia (aliatul său conservator) - unde se află localitatea Chemnitz - că minimalizează violențele. Poliția a arestat în acest oraș două persoane pentru salutul nazist, un gest considerat ilegal în Germania.

Merkel și purtătorul său de cuvânt au reiterat de mai multe ori că violența extremei drepte este inacceptabilă în Germania.

Luni seara, mai multe sute de simpatizanți ai extremei drepte, îmbrăcați în negru, s-au reunit în orașul Halle, landul Saxonia-Anhalt (est), după decesul săptămâna trecută a unui german și arestarea a doi afgani în orașul vecin Koethen.

Poliția a indicat că a operat 14 arestări, în special pentru afișarea interzisă a simbolurilor de extremă dreapta, dar susține că nu s-au înregistrat violențe grave. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău