Germania: Salariile au scăzut cu 2,2% în trimestrul doi din 2020, ca efect al pandemiei

  • 11 August 2020 11:41
Germania: Salariile au scăzut cu 2,2% în trimestrul doi din 2020, ca efect al pandemiei

Salariile brute lunare pentru angajații germani care lucrează în regim full time și part time au scăzut în medie cu 2,2% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, în special în urma extinderii programului "Kurzarbeit", în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a anunțat marți Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters.

"Kurzarbeit" a fost introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, iar companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaților care muncesc mai puțin timp.

Cele mai afectate au fost industria ospitalității, sectorul auto, hotelurile și tour-operatorii.

"Folosirea extinsă a programului redus de muncă din cauza pandemiei a avut un impact negativ asupra evoluției salariilor brute lunare și a orelor lucrate". Totuși, programul Kurzarbeit a amortizat pierderea mai extinsă a veniturilor pentru angajați, se arată în comunicatul Destatis. Instituția precizează că nu a fost afectat de Kurzarbeit câștigul orar înainte de taxe, care a urcat în medie cu 2,6% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019.

Săptămâna trecută, Institutul de cercetare economică Ifo anunța că numărul angajaților germani care beneficiază de programul de lucru redus a scăzut la 5,6 milioane.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău