Germania: România este un "partener excepțional" în NATO și merită sprijinul Germaniei "la nevoie"

  • 10 Noiembrie 2023 19:22
Germania: România este un

România este un "partener excepțional" în NATO și merită sprijinul Germaniei "la nevoie", a declarat, vineri, ambasadorul acestei țări, Peer Gebauer, la Aspen - GMF Bucharest Forum, relatează Agerpres.

Germania a anunțat că va trimite, la sfârșitul lunii noiembrie, patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a susține misiunea de poliție aeriană a NATO.

"În aceste momente cu amenințări, de criză, este nevoie să construim legături, să ne aliem, iar cum România este un partener excepțional, în aceste vremuri grele, merită ajutorul nostru, la nevoie. Inițiativa de a trimite aeronave Eurofighter acum - și vom continua și în viitor, în mod regulat, cum am făcut la începutul războiului - a venit pentru că România este amenințată, cum știm cu toții, fiind o țară vecină a Ucrainei, o țară care se află lângă acest război de agresiune al Rusiei și în contextul incidentelor recente cu drone, care au dovedit în mod special vulnerabilitatea României și cât este aceasta de aproape (de conflict - n.r.), a fost decizia Germaniei de a trimite aeronave Eurofighter, pentru a-și arăta sprijinul", a arătat ambasadorul Germaniei la București.

Gebauer a precizat că detașarea aeronavelor este "un semn al solidarității" Germaniei cu țările de pe Flancul estic al NATO, care sunt direct afectate și "în special cu România, pe care ne putem baza mereu".

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale Simona Cojocaru a apreciat gestul Berlinului, adăugând că "este doar o mică dovadă că Germania se implică în acest efort uriaș pe Flancul estic legat de descurajare și apărare".

Ambasadorul Germaniei la București și Simona Cojocaru au participat la un panel al Forumului Aspen - GMF, care a avut ca temă principală conceptul "Zeitenwende", anume schimbarea de viziune a Germaniei în ceea ce privește politica de Apărare, privind cheltuielile militare, după începutul războiului Rusiei în Ucraina.

Peer Gebauer a subliniat, în intervenția sa, că Germania a demonstrat prin fapte că merită încredere.

"Cum suntem cea mai mare țară din UE și cea mai puternică economic, vom avea toate privirile ațintite asupra noastră în mod special. Cred că alte țări, multe țări au contribuit mai puțin, dar nimeni nu le impută asta. Așa că Germania, fiind în vizor, are o mare responsabilitate. Vrem să ne adaptăm la acest lucru. (...) Până la urmă, faptele arată cât de încredere este Germania", a punctat el.

Gebauer a apreciat că în ultimii ani "un număr de parteneri UE și/sau aliați au tendința de a bloca lucrurile".

"Țările se folosesc de acest drept de veto din interese bilaterale sau naționale. Este un instrument foarte eficient. Pare să fie foarte eficient, pentru că toată lumea e deranjată că te pui de-a curmezișul și e posibil să obții ceva din asta. Aceasta este rețeta care duce la distrugerea tuturor alianțelor și uniunilor. Dacă mi se permite să cer ceva, în calitate de ambasador al Germaniei aici, legat de așteptările europene privind Germania, în ceea ce privește așteptările Germaniei legat de Europa, acestea sunt să lăsăm aceste discuții deoparte, să ne concentrăm pe a găsi compromisuri și pe a colabora, pentru că altfel vom distruge toate alianțele și uniunile, dacă ne tot blocăm reciproc", a explicat ambasadorul.

El a lăudat România, pentru că "este un exemplu strălucit, din perspectiva Germaniei, de abordare constructivă".

"România nu blochează nimic, nu boicotează nimic, nu se folosește de veto niciodată, ci se concentrează mereu să găsească un compromis și cred - am mai spus-o, dar repet - avem nevoie de mai multe Românii în Uniunea Europeană", a completat Peer Gebauer.

La rândul său, Simona Cojocaru a transmis că este important ca Germania să mobilizeze alte state membre să se alăture unor inițiative importante din domeniile apărării și securității. "Sunt multe domenii în care avem nevoie de un răspuns comun european", a arătat ea.

Forțele aeriene germane Luftwaffe vor desfășura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter, în cadrul misiunii de poliție aeriană întărită Air Policing South (eAPS), așa cum a fost deja cazul la începutul războiului, în lunile februarie și martie 2022. Staționarea este prevăzută la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța iar contingentul operațional este format dintr-un total de 150 de soldați. De asemenea, un sistem antidronă va fi desfășurat, pentru a proteja contingentul german

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău