Germania: Retailerii, îngrijorați că noile restricții anti-Covid îi lasă fără cumpărători și le erodează profiturile

  • 05 Decembrie 2021 17:36
Germania: Retailerii, îngrijorați că noile restricții anti-Covid îi lasă fără cumpărători și le erodează profiturile

Restricțiile mai severe introduse de autorități pentru a încerca să limiteze răspândirea noului coronavirus îi descurajează pe germani de la cumpărături, în perioada de regulă aglomerată dinaintea Crăciunului, a atenționat duminică asociația retailerilor germani HDE.

Potrivit HDE (Handelsverband Deutschland), vânzările în magazinele nealimentare au scăzut cu o medie de 26% săptămâna trecută, comparativ cu aceeași perioadă dinaintea crizei din 2019, scriu Reuters și Agerpres.

Cel mai puternic afectați au fost comercianții de articole de îmbrăcăminte, vânzările acestora scăzând cu 35%, conform unui studiu la care au participat circa 1600 de societăți.

Numărul de vizitatori din districtele de shopping din orașe a scăzut de asemenea cu 41% comparativ cu 2019.

Anul trecut pe vremea aceasta restaurantele și barurile din Germania au fost închise temporar în cadrul unui lockdown parțial și s-au impus limite reuniunilor, deși magazinele au rămas deschise, amintește Reuters.

Joi, oficialii germani au convenit să blocheze accesul oamenilor nevaccinați la alte magazine în afara celor „esențiale”, cum sunt băcăniile, farmaciile și brutăriile, și au decis să caute modalități de a impune obligativitatea vaccinării.

„Introducerea de măsuri mai stricte anticoronavirus în magazine creează o perturbare dramatică a comerțului de Crăciun”, a subliniat într-un comunicat directorul executiv al HDE, Stefan Genth, chemând guvernul să le asigure retailerilor sprijin financiar suplimentar.

„Retailerii și-au pus speranțele în vânzările de Crăciun, dar acum mulți dintre ei se apropie tot mai mult de buza prăpastiei, cu fiecare zi ce trece; o perspectivă dezastruoasă”, a adăugat Genth.

Conform estimărilor HDE, pierderile din sectorul comerțului nealimentar s-ar putea ridica la 5,5 miliarde de euro în decembrie, iar 77% dintre firme au așteptări negative pentru următoarele săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău