Germania respinge o propunere a Rusiei de a-i livra gaze prin gazoductul Nord Stream 2

  • 06 Octombrie 2022 08:40
Germania respinge o propunere a Rusiei de a-i livra gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată de recentele scurgeri de gaze generate de ceea ce pare a fi un sabotaj asupra acestei conducte și asupra Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, dar guvernul german a respins această ofertă a Moscovei, relatează agențiile AFP și EFE.

„Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa și eliminarea restricțiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă'', a declarat la Viena ministrul rus după reuniunea țărilor OPEC.

Mai devreme însă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că refuză o astfel de propunere, despre care a mai afirmat că a fost formulată de Moscova de mai multe ori.

''Rusia nu dorește să furnizeze (gaz) și caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba'', a motivat purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcționat niciodată, întrucât sancțiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze rusești către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova în septembrie sub pretextul unor probleme tehnice.

Patru scurgeri de gaze din cele două conducte au fost semnalate săptămâna trecută, ulterior Washingtonul și Moscova acuzându-se reciproc de un act de sabotaj, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, tot miercuri, Berlinul a acuzat Washingtonul că vinde la prețuri ''astronomice'' gazele naturale lichefiate importate de Germania pentru a substitui gazele rusești. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău