Germania respinge apelurile interne de a retrimite trupe în Afganistan

  • 09 August 2021 16:40
Germania respinge apelurile interne de a retrimite trupe în Afganistan

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a respins luni solicitările de a retrimite militari germani în Afganistan, după ce insurgenții talibani au preluat controlul asupra orașului afgan Kunduz, capitala regiunii omonime unde timp de zece ani au fost desfășurate trupe din Germania, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Germania a avut al doilea contingent militar în Afganistan, după SUA, pierzând de-a lungul anilor în luptele din Kunduz (nord) cel mai mare număr de soldați decât în orice alt loc în perioada postbelică.

În ultimele zile, talibanii au cucerit trei capitale de provincii, printre care și Kunduz.

„Știrile care ne vin din Kunduz și din restul Afganistanului sunt amare și dor foarte tare'', a scris Kramp-Karrenbauer pe Twitter.

„Sunt pregătite societatea și parlamentul să trimită într-un război forțe armate și să rămână acolo cu trupe pentru cel puțin o generație? Dacă nu, atunci retragerea comună alături de parteneri rămâne decizia corectă'', a subliniat ea.

Unii politicieni conservatori germani vor ca la intervenția contra talibanilor să ia parte și militari germani, dar ministrul apărării german a estimat că pentru înfrângerea militanților islamiști este nevoie de o campanie dificilă și îndelungată.

Annegret Kramp-Karrenbauer l-a acuzat pe fostul președinte american Donald Trump de subminarea operațiunii din Afganistan, chiar dacă cel care a pus în aplicare măsura retragerii trupelor din această țară este succesorul lui, Joe Biden.

„Acordul nefericit între Trump și talibani a fost începutul sfârșitului'', a afirmat ministrul german, cu referire la acordul încheiat de fostul lider american și militanții islamiști în 2020. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău