Germania | Proteste față de prezența unui lider de extremă dreaptă la Târgul de Carte de la Frankurt

  • 15 Octombrie 2017 08:33
Germania | Proteste față de prezența unui lider de extremă dreaptă la Târgul de Carte de la Frankurt
Sursa: www.hessenschau.de

Prezența sâmbătă la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt a unui lider al partidului german de extremă dreaptă AfD a declanșat incidente, iar poliția a intervenit pentru a separa manifestanții rivali, relatează AFP.

 

Mai multe zeci de manifestanți de extremă stângă au strigat "Naziștii afară!", în timp ce contramanifestanți scandau "Toată lumea detestă Antifa!", a informat agenția germană de presă dpa. "Antifa" este numele pe care și-l dau militanții care susțin că luptă împotriva fascismului.

Tulburările au fost provocate de prezența la acest târg anual a lui Bjorn Hocke, unul dintre principalii lideri ai AfD (Alternativa pentru Germania), venit să asiste la prezentarea unei cărți a editurii Antaios, considerată că aparține dreptei dure.

Într-un alt loc al târgului, o conferință dată de doi autori de extremă dreaptă a fost anulată pentru că vorbitorii erau acoperiți de protestele manifestanților, a transmis dpa.

Aceste incidente au avut loc la trei săptămâni după ce AfD a înregistrat un succes răsunător la alegerile legislative din Germania, obținând aproape 13% din voturi și intrând pentru prima dată în Bundestag, parlamentul federal, la numai patru ani de la înființarea partidului.

Bjorn Hocke este una dintre cele mai controversate figuri ale AfD. El a subiectul unor articole apărute pe prima pagină a ziarelor înainte de parlamentare, după ce a declarat că Germania ar trebui să înceteze să își mai ceară scuze pentru crimele comise în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Organizatorii Târgului de Carte, cel mai important eveniment mondial în domeniul editurilor, au condamnat într-un comunicat "provocările țintite" dintre "grupări de extremă stângă și de extremă dreaptă".

"Târgul de Carte de la Frankfurt este un loc al diversității opiniilor și un spațiu pentru dialog liber", au subliniat ei.

Prezența în acest an a editorilor de extremă dreaptă la târg a suscitat controverse, unii acuzându-i pe organizatori că oferă o platformă demagogilor.

Antaios, o mică editură care se descrie ca reprezentativă pentru "noua dreaptă", s-a plâns în cursul săptămânii că unele dintre cărțile expuse i-au fost furate, iar altele murdărite cu pastă de dinți și cafea, în aparente acțiuni de protest.

Această editură a publicat bestsellerul "Finis Germania" (în latină "Sfârșitul Germaniei"), o carte de Rolf Peter Sieferle descrisă de săptămânalul Der Spiegel ca o lucrare "de extremă dreaptă, antisemită și istoric revizionistă".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
17
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău