Germania: Procesul colectiv împotriva Volkswagen va începe luni

  • 30 Septembrie 2019 12:01
Germania: Procesul colectiv împotriva Volkswagen va începe luni

Primul proces colectiv din Germania va demara luni la Tribunalul regional Braunschweig, grupul auto Volkswagen AG fiind acuzat de manipularea emisiilor (Dieselgate), transmite DPA, preluat de Agerpres.

Acțiunea judiciară începe la patru ani de la izbucnirea scandalului, în septembrie 2015.

Germania permite doar de anul trecut procesele colective. În cazurile Volkswagen, cei aproximativ 470.000 de reclamanți individuali sunt reprezentați de Federația asociațiilor de consumatori din Germania (VZBV).

"Suntem de părere că Volkswagen -a păcălit pe clienți și acum trebuie să suporte consecințele", a afirmat șeful VZBV, Klaus Mueller.

Producătorul auto a argumentat că cei care au achiziționat vehiculele nu au suferit deloc pagube deoarece acestea pot fi conduse și sunt sigure.

Plângerea vizează vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili că cei care au achiziționat mașini VW au fost în mod intenționat lezați în urma folosirii de către producătorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de emisii poluante, a informat recent VZBV. Instituția vrea să obțină compensații pentru proprietarii de mașini diesel VW care nu sunt atât de prietenoase cu mediul cum susținea grupul auto atunci când consumatorii au făcut achiziția.

Săptămâna trecută, procurorii germani i-au acuzat pe directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, și președintele Hans Dieter Poetsch, de manipularea bursei în privința scandalului emisiilor.

Cei doi, alături de fostul director general Martin Winterkorn, sunt acuzați că în mod intenționat nu i-au informat la timp pe investitori de impactul financiar al scandalului. Din acest motiv, ei au influențat în mod necorespunzător prețul acțiunilor companiei, a precizat Procuratura din Braunschweig.

Avocatul lui Diess susține că directorul general nu ar fi putut anticipa turbulențele de pe piețele financiare și și-a efectuat în continuare atribuțiile.

Winterkorn a demisionat la câteva zile după izbucnirea scandalului. În 2017, el le-a declarat autorităților că nu a știut mai devreme de manipularea emisiilor.

După ce oficialii VW au recunoscut falsificarea rezultatele testelor antipoluare, acțiunile grupului german au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu până la 37%. Dacă investitorii ar fi știut din timp de manipularea emisiilor, ei ar fi putut să-și vândă mai devreme acțiunile sau nu ar fi făcut achiziții, au argumentat reclamanții.

Pe plan global, Volkswagen a plătit pentru implicarea în scandalul emisiilor aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 de miliarde de dolari). În mai, compania a anunțat că a pus deoparte încă un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru cheltuieli juridice.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău