Germania | Președintele Frank-Walter Steinmeier, tot mai aproape de al doilea mandat

  • 04 Ianuarie 2022 14:40
Germania | Președintele Frank-Walter Steinmeier, tot mai aproape de al doilea mandat

Social-democratul Frank-Walter Steinmeier, care marți a primit sprijinul ecologiștilor, ar urma să fie reales în februarie în funcția de președinte al Germaniei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Steinmeier, care va împlini 66 de ani miercuri, era deja susținut de formațiunea sa, Partidul Social-Democrat (SPD), și de liberali (FDP), partide care formează împreună cu Verzii actuala coaliție guvernamentală de la Berlin.

El ar urma să primească pe 13 februarie voturile unei majorități dintre membrii celor două camere ale parlamentului, Bundestag și Bundesrat.

Ales pentru cinci ani, președintele german nu poate avea mai mult de două mandate.

Steinmeier este un ''foarte bun președinte federal, extrem de respectat, care a adus mari servicii țării noastre în timpul primului său mandat'', estimează Verzii într-un comunicat.

În Germania funcția de președinte este eminamente onorifică, puterea rămânând în mâinile guvernului și ale parlamentului. Totuși, ea are o valoare de autoritate morală a țării.

Aflat printre personalitățile preferate de germani, Steinmaier provine din SPD, partidul actualului cancelar Olaf Scholz.


Frank-Walter Stainmeier a fost ministru de externe în perioadele 2005-2009 și 2013-2017, iar în 2009 a candidat la funcția de cancelar, pierzând în fața conservatoarei Angela Merkel. În 2017 a fost ales președinte al țării, în dauna lui Joachim Gauck, un fost pastor disident din fosta Germanie de Est comunistă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău