Germania: Premiul pentru libertatea de opinie, M100 Media Awards, decernat lui Aleksei Navalnîi

  • 07 Octombrie 2021 12:44
Germania: Premiul pentru libertatea de opinie, M100 Media Awards, decernat lui Aleksei Navalnîi

Opozantul rus Aleksei Navalnîi și fundația sa Fondul de luptă împotriva corupției (FBK) au primit miercuri seara premiul german pentru libertate de opinie și democrație, M100 Media Awards, înmânat unui colaborator apropiat al militantului încarcerat, informează AFP, citat de AGERPRES.

Leonid Volkov, aliat și asociat al lui Aleksei Navalnîi, a asigurat că fundația își continuă activitatea în pofida represiunii Kremlinului.

„Noi continuăm, bineînțeles", a subliniat Volkov, care trăiește în exil și a primit premiul la Potsdam, în apropiere de Berlin.

„Am dovedit că corupția este o problemă a drepturilor omului", a adăugat această personalitate a opoziției față de Vladimir Putin.

Fondul luptei împotriva corupției al lui Aleksei Navalnîi, declarat în iunie drept "organizație extremistă" de un tribunal din Moscova, are de fapt interzisă orice activitate, ca de pildă să publice texte pe internet, să organizeze manifestații și să participe la alegeri, după decizii ale justiției ruse.

De la sfârșitul lunii septembrie, opozantul încarcerat în urma unui dosar de fraudă pe care el îl consideră motivat politic este vizat de o anchetă pentru că ar fi „creat și condus o organizație (comunitate) extremistă" prin FBK și alte opt organizații legate de mișcarea sa.

Premiul M100 Media Awards este decernat din 2005 de un juriu compus din jurnaliști din întreaga lume și recompensează persoane și organizații care militează pentru libertatea de opinie și libertatea presei.

După otrăvirea sa în vara anului 2020, atribuită de Occident serviciilor secrete rusești, Aleksei Navalnîi a primit îngrijiri medicale în Germania, un caz care a dus la deteriorarea relațiilor între Berlin și Moscova, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău