Germania prelungește până la sfârșitul lunii martie interdicția privind livrările de armament către Arabia Saudită

  • 06 Martie 2019 17:05
Germania prelungește până la sfârșitul lunii martie interdicția privind livrările de armament către Arabia Saudită

Germania a anunțat miercuri că va prelungi unilateral până la sfârșitul lunii martie o interdicție vizând transporturile de armament către Arabia Saudită, impusă din cauza îngrijorărilor generate de implicarea acesteia în războiul din Yemen și în uciderea unui jurnalist.

Coaliția de guvernare din Germania este supusă unor presiuni tot mai intense din partea Marii Britanii și a Franței - partenerii săi în proiecte de apărare care includ și livrări de echipament militar - de a ridica interdicția, riscând în caz contrar o afectare a credibilității sale comerciale.

Deja îngrijorat de implicarea saudiților în conflictul din Yemen, guvernul german, de coaliție, a decis să interzică noi livrări de arme către Riad după ce jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis de agenți saudiți la Istanbul. Totodată, au fost oprite și livrările din tranzacții aprobate anterior.

"Noi, guvernul, am decis să prelungim interdicția de export până la sfârșitul lunii mai și am făcut asta luând în considerare evoluția evenimentelor din Yemen", a declarat în cursul unei conferințe de presă susținute la Berlin ministrul de externe, Heiko Maas.

"Nu numai că nu vor fi eliberate noi permise până la sfârșitul acestei luni, dar nici tranzacții aprobate anterior nu vor mai fi permise", a adăugat el. Decizia germană a pus sub semnul întrebării comenzi militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv un acord de 10 miliarde de lire sterline vizând livrarea către Riad a 48 de avioane de luptă Typhoon Eurofighter. Totodată, firme precum Airbus au renunțat la a mai folosi piese germane la unele dintre produsele lor.

sursa: rador

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău