Germania, pregătită pentru o ratificare rapidă dacă Finlanda și Suedia își vor depune candidaturile la NATO

  • 15 Mai 2022 12:23
Germania, pregătită pentru o ratificare rapidă dacă Finlanda și Suedia își vor depune candidaturile la NATO

Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces de ratificare rapid, în cazul în care Finlanda și Suedia vor decide să-și înainteze candidaturile pentru aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat duminică șefa diplomației germane Annalena Baerbock, subliniind totodată că ambele țări au nevoie de garanții de securitate, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Germania a pregătit totul pentru un proces de ratificare rapid", a declarat Annalena Baerbock în a doua zi reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO desfășurată la Berlin, adăugând că miniștrii au convenit sâmbătă să nu existe o "zonă gri" între momentul în care cele două țări și-ar depune candidaturile și momentul la care ele ar adera la organizație.

"Dacă ele decid să adere, ele pot adera repede... Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanții de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziție, o zonă gri, când statutul lor este neclar", a spus șefa diplomației germane.

Annalena Baerbock s-a referit la perioada de ratificare, care poate dura un an, și în timpul căreia cele două țări nordice nu ar fi protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unuia dintre aliați constituie un atac asupra tuturor membrilor Alianței Atlanticului de Nord.

Joi, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au anunțat că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere" și este de așteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul, putând depune cererea chiar luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău