Germania: Piața forței de muncă va avea nevoie de trei ani pentru a se redresa
-
22 Iulie 2020 15:05
Va fi nevoie de cel puțin trei ani înainte ca piața muncii din Germania să se redreseze în urma efectelor negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), a declarat pentru DPA Detlef Scheele, șeful Oficiului Federal pentru Muncă (BA).
"Cu certitudine nu vom reveni la nivelul normal înainte de 2022 sau 2023. Dar cred că revenirea va avea loc", a afirmat Scheele.
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în iunie cu 69.000, până la cifra ajustată de 2,943 milioane, în timp ce rata șomajului în Germania a urcat la 6,4%, de la 6,3% în mai. Analiștii se așteptau ca numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să crească în mai cu 120.000 iar rata șomajului să ajungă la 6,6%.
Scheele se așteapă la o creștere a ratei șomajului în această vară, deși nu crede că numărul șomerilor va depăși trei milioane.
Actuala criză are mai mult legătură cu virusul decât cu economia sau cu problemele structurale, ceea ce înseamnă că redresarea poate începe de îndată ce anumiți factori se îndreaptă în direcția potrivită, a explicat șeful Oficiului Federal pentru Muncă. Acesta a adăugat: "În prezent ne așteptăm la o scădere a activității economice cauzată în principal de efectele pandemiei. De fapt piața forței de muncă este într-o stare bună".
El a respins temerile că actualul program "Kurzarbeit" întârzie doar concedierile și chiar intrarea în insolvență a companiilor.
"Kurzarbeit" a fost introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, iar companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaților care muncesc mai puțin timp.
"Programul de lucru redus funcționează. În acest moment, nu avem indicii privind un val extins de concedieri", a declarat Scheele.
Oficiul Federal pentru Muncă a informat recent că un număr record de 10 milioane de persoane erau incluse în schema pentru "Kurzarbeit" în martie și aprilie. De atunci, mulți au revenit la muncă, în urma relaxării măsurilor menite să oprească răspândirea pandemiei.
Sursa:Agerpres