Germania: Patru landuri doresc menținerea trupelor americane pe teritoriul lor

  • 20 Iulie 2020 15:32
Germania: Patru landuri doresc menținerea trupelor americane pe teritoriul lor

Șefii de guvern a patru landuri germane au trimis o scrisoare comună către 13 membri ai Congresului SUA pentru a le cere să-l împiedice pe președintele american Donald Trump să reducă prezența militară americană în Germania, după ce el și-a anunțat în iunie intenția de a retrage 9.500 de soldați din această țară, informează postul de televiziune belgian RTBF, preluat de Agerpres.

Împreună cu bazele lor, unitățile lor de luptă și spitalele lor militare, trupele americane staționate în Germania reprezintă "coloana vertebrală a prezenței americane în Europa și a capacității de acțiune a NATO", pledează cei patru lideri regionali în mesajul consultat de Stuttgarter Zeitung și de Stuttgarter Nachrichten. Proveniți din diferite familii politice (ecologist, social-democrat și conservator), reprezentanții landurilor Baden-Wurtemberg, Renania-Palatinat, Bavaria și Hessa cer parlamentarilor americani "să nu taie, ci să întărească legătura de prietenie" între cele două țări.

Cele patru landuri au în comun faptul că adăpostesc fiecare câte o bază militară a SUA. Dar prezența trupelor americane ar putea să se reducă în viitor, Donald Trump anunțându-și în iunie intenția de a retrage 9.500 de militari din Germania, ceea ce ar face să scadă contingentul american la 25.000 de militari.

Președintele american reproșează Germaniei că nu atinge obiectivele stabilite de NATO în materie de cheltuieli consacrate apărării și că tratează "rău" SUA pe plan comercial. Veleitățile americane creează temeri într-o slăbire a capacităților de descurajare ale NATO, în special față de Rusia. De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania este țara europeană pe teritoriul căreia se află cei mai mulți soldați americani. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău