Germania: Partidul Angelei Merkel își alege noul lider în decembrie

  • 14 Septembrie 2020 19:50
Germania: Partidul Angelei Merkel își alege noul lider în decembrie

Partidul creștin-conservator CDU al Angelei Merkel își va alege la începutul lui decembrie noul președinte, care ar putea deveni cancelar în 2021, în cursul unui congres care se va derula într-o singură zi din cauza pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Congresul va avea loc pe 4 decembrie la Stuttgart, a declarat luni presei secretarul general al Partidului, Paul Ziemiak.


Trei candidați sunt în cursă pentru a-i succeda lui Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată o perioadă urmașa Angelei Merkel, dar care a decis în februarie să renunțe la funcție.

Un congres ar fi trebuit organizat în aprilie pentru a-i departaja pe cei trei, dar acesta a fost amânat pentru decembrie din cauza noului coronavirus.

Militanții CDU vor trebui să aleagă între moderatul Armin Laschet, aflat în fruntea landului cu cea mai mare populație, Renania de Nord - Westfalia, liberalul Friedrich Merz, un adversar istoric al Angelei Merkel, și Norbert Roettgen, un expert în politică externă.

 


Foto: (c) BILAN JEON BECHER / EPA


Învingătorul are toate șansele de a deveni candidatul dreptei în alegerile legislative din septembrie 2021, la finalul cărora Angela Merkel urmează să-și părăsească funcția, după 16 ani petrecuți în fruntea guvernului federal.

Un al candidat ar putea totuși să obțină funcția, liderul bavarez Markus Soeder. Acesta, care conduce partidul aliat al CDU, CSU, a devenit una dintre personalitățile cele mai populare în Germania datorită modului în care a gestionat, considerat eficient, pandemia în Bavaria.

CDU nu a susținut decât în două rânduri un candidat bavarez, la alegerile din 1980 și 2002, și de fiecare scrutinul s-a soldat cu victoria taberei social-democrate.

CDU-CSU se află detașat în fruntea intențiilor de vot cu peste 35% din sufragii, în fața Verzilor, creditați cu circa 17%, social-democrați (SPD) și Alternativa pentru Germania.

Din partea SPD candidat la postul de cancelar va fi actualul ministru de finanțe, Olaf Scholz.AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău