Germania | Noul guvern condus de social-democratul Olaf Scholz va avea în premieră un număr egal de femei și bărbați

  • 06 Decembrie 2021 14:27
Germania | Noul guvern condus de social-democratul Olaf Scholz va avea în premieră un număr egal de femei și bărbați

Noul guvern german, ce urmează să-și preia funcțiile miercuri, va număra pentru prima dată tot atâtea femei câți bărbați și acestea vor ocupa posturi-cheie, precum cel de Interne sau al Apărării, a anunțat luni viitorul cancelar federal Olaf Scholz, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Paritatea este pentru mine importantă, de aceea dintre cei 16 miniștri vor fi opt bărbați și opt femei", a dat asigurări Olaf Scholz, care se declară de multă vreme feminist.

"Sunt extrem de mândru că femeile vor fi acum la conducerea unor ministere care în mod tradițional" nu sunt conduse de femei, a subliniat el, cu două zile înainte de prevăzuta intrare în funcțiune a guvernului său.

Partidul Social-Democrat (SPD), care va conduce o coaliție guvernamentală cu Verzii și cu liberalii din Partidul Liber Democrat (FDP), a decis să încredințeze femeilor portofoliile Ministerelor de Interne, Apărării, Dezvoltării și Construcției.

Ecologista Annalena Baerbock, 40 de ani, urmează de asemenea să devină ministru al afacerilor externe, în timp ce alte două femei, și ele provenite din partidul Verzilor, vor prelua Ministerele Mediului și al Familiei.

Liberalii din FDP au încredințat unei femei un singur minister din cele patru câte le-au revenit, cel al Educației.

De asemenea, în plină escaladare a epidemiei, social-democratul Karl Lauterbach, unul dintre experții științifici cei mai populari de la apariția COVID-19, va prelua portofoliul Sănătății, a adăugat Olaf Scholz, prezentându-i pe viitorii miniștri social-democrați. Scholz s-a declarat convins că desemnarea social-democratului Karl Lauterbach la Ministerul Sănătății corespunde dorinței "majorității germanilor".

Acest medic de profesie, invitat cu regularitate la talk-show-uri televizate, a devenit o personalitate importantă după izbucnirea pandemiei, susținător al măsurilor restrictive menite să stăvilească creșterea contaminărilor.

La finalul negocierilor lor pentru formarea guvernului, cele trei partide ale acestei inedite coaliții supranumită "focul tricolor" și-au repartizat portofoliile ministeriale pentru a respecta un complicat echilibru între cele trei formațiuni.

Olaf Scholz urmează să fie ales miercuri cancelar federal de către deputații din Bundestag. El va fi apoi învestit în mod oficial, precum și guvernul său, de către președintele Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău