Germania ne bagă pe gât limba moldovenească (Revista presei)

  • 29 Iulie 2016 09:33
Germania ne bagă pe gât limba moldovenească (Revista presei)

Revista presei din 29 iulie 2016

Germania ne bagă pe gât limba moldovenească cu grafie chirilică, titrează Timpul, referindu-se la soluțiile ”pașilor mici” în problema transnistreană propuse de ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier. Iar unul din acești „pași mici” ar fi recunoașterea și funcționarea diplomelor universitare din Transnistria. Potrivit publicației, această decizia, luată ca atare, fără nicio specificare, este plină de riscuri, pornind chiar de la simplul motiv că programele învățământului superior de la Chișinău și Tiraspol diferă totalmente și nu există nicio coordonare între Mnisterul Educației și așa-zisul minister de profil din Transnistria... mulți elevi din Transnistria au fost învățați că Rusia este patria lor, iar Moldova e un stat agresor.

Tot în Timpul de astăzi, editorialistul Dan Nicu este sigur că  „Domnul Steinmeier este emisarul Rusiei la Chișinău ”

Pavel Păduraru de la Timpul a aflat un detaliu important „Compania „Sferiff” discriminează pensionarii moldoveni.

Ziarul de Gardă descrie ”Cum CNI închide ochii la casa și nunta de milioane ale Adrianei Bețișor. Comisia Națională de Integritate (CNI) nu va verifica veniturile și averea Adrianei Bețișor, cea care, la 30 de ani încă neîmpliniți, a reușit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier. CNI argumentează refuzul de a iniția un control, pentru că ar fi verificat averea Adrianei Bețișor anul trecut, adică veniturile și proprietățile declarate pentru 2014. Motivația însă nu-și are legitimitate, deoarece ZdG a scos în iveală faptul că familia Bețișor construiește la marginea Chișinăului o casă de milioane, cumpărată la sfârșitul lui 2015, pe care procurora nu a indicat-o în declarația de avere. Casa este cumpărată de părinții săi: tatăl, pădurar cu un salariu de câteva mii de lei și mama, casnică.

Ziarul Național scrie că Platon trebuie să fie tras la răspundere, că această trebuie să vorbească, dar ”în fața justiției americane și nu a celei plahotniuchiste. Doar așa vom afla cine a furat miliardul, unde-s banii și vom putea să-i recuperăm”, scrie Victor Ciobanu în Ziarul Național.

Jurnal de Chișinău scrie despre milionarul Veaceslav Platon, supranumit „raiderul numărul 1 din spațiul CSI”, s-a născut la Căușeni în 1973. La 21 de ani a devenit vicepreședinte al Consiliului de Administrare al „Moldindconbank” și vicepreședinte al Consiliului „Investprivatbank”. în anul 1999 firmele controlate de Platon au obținut controlul asupra producției de zahăr din Republica Moldova prin deținerea pachetelor de control ale SA „Cupcini-Cristal” (68%), SA „Glodeni-zahăr” (61%), SA „Combinatul de zahăr din Alexandreni” (37%), SA „Frunză” (20%) și SA „Fabrica de zahăr din Fălești” (23%). În 2002, activele deținute la fabricile „Glodeni-Zahăr” SA și „Cupcini-Cristal” SA au fost cedate unui investitor rus, Marat Safin. Totodată, Platon a cedat o parte din acțiunile deținute în BCA „Investprivatbank” unor cercuri de afaceri din Rusia. În 2005, numele său transpare în atacul raider asupra întreprinderii Fabrica de sticlă „Cristal Flor”. La începutul anilor 2000, numele lui Platon transpare în atacurile raider asupra întreprinderilor din domeniul energetic, ÎS „Red Nord”, „Moldelectrica”, „Parcul de troleibuze nr. 1” ș.a. Veaceslav Platon a dat multe bătăi de cap și statului ucrainean, după ce a falimentat stația atomoelectrică „Energoatom”. Numele lui Platon este asociat și cu dosarul de corupere a deputaților care urmau să fie plătiți cu câte 250 de mii de euro ca să părăsească AIE în ajunul semnării și ratificării Acordului de Asociere RM-UE, scenariu dejucat de autorități, amintește Jurnal de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău