Germania: NATO ar putea să elimine unele obstacole din calea aderării Ucrainei

  • 16 Iunie 2023 16:00
Germania: NATO ar putea să elimine unele obstacole din calea aderării Ucrainei

Aliații NATO sunt dispuși să elimine unele obstacole din calea apropierii Ucrainei de alianța militară, a declarat, vineri, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, informează Reuters citat de digi24.ro.

„Sunt tot mai multe semne că toată lumea va fi de acord cu aceasta”, a declarat Pistorius la Bruxelles, când a fost întrebat cu privire la informații conform cărora SUA sunt deschise în a-i permite Ucrainei să renunțe la un proces oficial de candidatură cerut altor țări în trecut.

„Aș susține acest lucru”, a spus ministrul german, la întâlnirea cu omologii săi din NATO, la sediul central al alianței. Cotidianul american Washington Post a informat, joi, că SUA încearcă să sprijine un plan care ar înlătura piedicile din calea aderării Ucrainei la NATO fără a stabili un calendar pentru această aderare.

Washington Post a citat un înalt oficial american care susține că Statele Unite sunt de acord cu propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a-i permite Ucrainei să ocolească așa-zisul Membership Action Plan (MAP). Din 1999, majoritatea țărilor care intenționau să adere la NATO trebuiau să participe la acest program, menit să ajute candidații să întrunească anumite criterii politice economice și militare.

Prin scurtarea acestui proces, SUA speră să înlăture divergențele dintre țările membre ale NATO cu privire la calea pe care trebuie să o urmeze Ucraina pentru a adera la alianță, a informat Washington Post. Oricum, propunerea necesită în continuare ca Ucraina să îndeplinească reforme și, contrar dorinței aliaților din Europa de Est, nu fixează un interval de timp pentru aderarea Ucrainei, potrivit cotidianului american.

La summitul de la București din 2008, NATO a convenit că Ucraina - care, ca și Rusia, făcuse parte din Uniunea Sovietică până în 1991 - ar putea adera cândva la alianță. Însă, până acum liderii NATO nu au discutat despre pași concreți care să stabilească un calendar pentru aducerea Ucrainei în alianță, pași asupra cărora insistă unii aliați din estul Europei și Ucraina însăși.

Ambasadoarea americană pe lângă NATO, Julianne Smith, a declarat, miercuri, jurnaliștilor că membrii Alianței încă mai discută asupra modului în care să răspundă la aspirațiile de aderare ale guvernului de la Kiev. Guvernele occidentale, cum ar fi SUA și Germania, sunt precaute față de măsurile care, în opinia lor, ar putea aduce alianța mai aproape de un război activ cu Rusia, care a considerat mult timp extinderea Alianței Nord-Atlantice în Europa de Est drept o dovadă a ostilității occidentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău