Germania: Mișcarea extremistă Reichsbürger, în creștere

  • 11 Decembrie 2022 18:50
Germania: Mișcarea extremistă Reichsbürger, în creștere

Numărul persoanelor care aderă la mișcarea extremistă Reichsbürger este în creștere, afirmă ministrul german de Interne, Nancy Faeser, într-un interviu apărut în ediția de duminică a cotidianului popular Bild, transmite Agerpres.

Agențiile de informații interne germane estimează acum că numărul aderenților la mișcare, o colecție disparată de grupuri care nu recunosc autoritatea statului german, este de circa 23.000. Potrivit lui Faeser, aceasta înseamnă o creștere de 9,5% comparativ cu anul trecut.

Agențiile de informații au estimat acest număr la 19.000 atât în 2018, cât și în 2019.

Deși aderenții la mișcarea Reichsbürger au putut fi văzuți la marșuri politice în ultimele luni, participând în special la proteste împotriva măsurilor de controlare a pandemiei, arestările din această săptămână ale membrilor unui grup care ar fi plănuit răsturnarea statului german au adus mișcarea în prim-plan.

În raportul lor anual privind mișcările extremiste, agențiile de informații interne au atribuit motivația de extremism de dreapta unui procent de peste 5% din acest grup pe care îl numesc 'Reichsbürger și autoguvernații'.

Aproximativ 10% dintre membrii Reichsbürger sunt văzuți ca potențiali violenți, poliția germană atribuind 239 de fapte violente mediilor Reichsbürger în ultimul an, o creștere substanțială față de 2020.

Miercuri, procurorii federali au dispus arestarea a 25 de persoane, printre care un fost membru al parlamentului din partea formațiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), un aristocrat și ofițeri activi sau în retragere din armată.

Cele 23 de persoane reținute rămân în arest, iar procurorii federali au inițiat procedurile pentru extrădarea din Austria și Italia a doi bărbați arestați acolo. Alte 27 de persoane sunt legate de acest caz.

Dintre persoanele arestate, 22 sunt acuzate de apartenență la o organizație teroristă care urmărea răsturnarea statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău