Germania: Merkel se pronunţă pentru creşterea exporturilor germane de arme în Africa pentru combaterea terorismului

  • 27 Noiembrie 2019 16:16
Germania: Merkel se pronunţă pentru creşterea exporturilor germane de arme în Africa pentru combaterea terorismului

Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat miercuri, într-o intervenţie în Bundestag, în favoarea creşterii exporturilor de armament german în ţări din Africa, în sprijinul combaterii terorismului pe acest continent, transmite DPA, preluat

Eforturile Germaniei nu ar trebui să se limiteze la instruirea forţelor de securitate naţionale din state africane, a apreciat Merkel cu prilejul dezbaterii anuale pe tema bugetului.

'Dacă vrem să încurajăm securitatea şi pacea în Africa, atunci cred că nu ne putem limita singuri' exporturile de armament, a afirmat cancelarul, exprimându-şi 'disconfortul' faţă de solicitările ca Germania să-şi restricţioneze aceste exporturi.

'La urma urmelor, nu putem instrui oameni într-un mod credibil şi serios pentru a merge să lupte împotriva teroriştilor şi să le spunem apoi: va trebui să vă rezolvaţi singuri cum vă obţineţi echipamentele' militare, a declarat şefa guvernului de la Berlin.

Armata germană este implicată în instruirea forţelor de securitate din Mali începând din 2013, după ce mari teritorii din această ţară vest-africană au căzut sub controlul islamiştilor încă activi.

Cancelarul Merkel a mai spus că Bundeswehr-ul trebuie să-şi multiplice eforturile de instruire şi, prin urmare, să şi echipeze aceste forţe, pentru a se asigura că statele africane respective nu sunt dependente pentru dotarea armatelor lor de China, Rusia şi Arabia Saudită.

Partidul Social Democrat (SPD), partenerul de mare coaliţie al conservatorilor în guvernul federal, susţine o politică restrictivă în materie de export al armamentelor. Un document recent al SPD cere o diminuare a acestor exporturi în afara Uniunii Europene şi a NATO.

Franţa şi Marea Britanie au criticat în acest an Berlinul pentru restricţionarea exporturilor de arme în a căror componenţă intră piese fabricate în Germania, către ţări arabe implicate în războiul din Yemen.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chişinău
1,05 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0 °C
Mon
0 °C
Tue
2 °C
Wed
3 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 18 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău