Germania lansează un apel la calm după doborârea avionului militar rus

  • 25 Noiembrie 2015 18:07
Germania lansează un apel la calm după doborârea avionului militar rus

Germania și-a exprimat miercuri, 25 noiembrie, îngrijorarea după ce un avion militar rus Su-24 a fost doborât marți de forțele turce la granița cu Siria, cerând Moscovei și Ankarei să facă totul pentru a evita escaladarea tensiunilor, informează Reuters.

'Solicităm Turciei și Rusiei să facă tot posibilul pentru a evita agravarea situației', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, într-o conferință de presă la Berlin.

El a subliniat că este urgent ca guvernele rus și turc să încerce să comunice direct în legătură cu acest incident.

Aviația turcă a doborât marți dimineață un bombardier rusesc Su-24 care participa la operațiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia, în nord-vestul extrem al Siriei, în apropiere de frontiera turcă.

Autoritățile de la Ankara susțin că avionul rusesc a intrat în spațiul aerian al Turciei și că au fost emise mai multe avertismente, în timp ce Moscova dezminte categoric această variantă.

Doborârea avionului rus a avut loc în contextul în care Moscova și statele occidentale și-au apropiat pozițiile cu privire la conflictul sirian pentru a-și consolida lupta împotriva grupării Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.

NATO a reacționat anunțând, marți seară, că evaluările oferite de statele membre sunt conforme cu informațiile potrivit cărora un avion militar rus a violat spațiul aerian al Turciei.

'Noi suntem solidari cu Turcia și sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru din cadrul NATO', a accentuat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

El a lansat un apel la calm și a accentuat că inamicul comun (al NATO și al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadistă Statul Islamic, iar Moscova ar trebui să se ghideze după acest principiu. Stoltenberg a mai menționat că majoritatea atacurilor efectuate până acum de forțele ruse în Siria au avut loc în zone unde gruparea Statul Islamic nu este prezentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău