Germania: La un an de la atacul de la Hanau, ministrul de externe cere combaterea rasismului și critică AfD

  • 19 Februarie 2021 09:58
Germania: La un an de la atacul de la Hanau, ministrul de externe cere combaterea rasismului și critică AfD

Ministrul de externe german Heiko Maas a făcut apel vineri la întărirea eforturilor de combatere a rasismului și extremismului de dreapta, lansând totodată un atac virulent împotriva formațiunii populiste Alternativa pentru Germania (AfD), transmite dpa, potrivit Agerpres.

Vineri se împlinește un an de când Tobias R. (Rathjen), cetățean german alb în vârstă de 43 de ani, a împușcat mortal nouă oameni de origine străină (inclusiv un român, n.red.) la Hanau, într-un atac motivat de rasism, după care și-a ucis mama și s-a sinucis, amintește agenția germană de presă.

Heiko Maas (SPD) i-a numit pe cei din AfD "piromani intelectuali", notând că acest partid a intrat de mult în atenția serviciilor de informații interne.

"Să nu lăsăm agitația rasistă fără răspuns, în public și în parlamente", a declarat Maas pentru dpa.

Pistolarul de la Hanau difuzase pe platforme online înainte de atac mesaje legate de teoriile conspirației și cu conținut rasist.

Nimeni nu poate spune că atacul de la Hanau nu era previzibil, a subliniat șeful diplomației germane în remarcile difuzate vineri. Datele colectate ani la rând de serviciul de informații interne vorbesc de la sine.

În Germania trăiesc peste 33.000 de extremiști de dreapta, dintre care 13.000 sunt dispuși să recurgă la violențe, iar aceste cifre sunt pe un trend crescător, a menționat el.

"Cum de nu auzim cu toții clopotele de alarmă? Și cum se poate ca familiile îndoliate să continue să se plângă de lipsa de respect și de nepăsarea birocratică de care se lovesc din partea autorităților?", s-a întrebat Maas.

Ministrul de externe german a vorbit de asemenea despre "rasismul cotidian din instituții guvernamentale și municipale, din magazine, școli, autobuze și trenuri", care trebuie oprit, a mai consemnat dpa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău