Germania | Kurzii planifică o demonstrație masivă la Berlin împotriva vizitei lui Erdogan

  • 03 August 2018 14:36
Germania | Kurzii planifică o demonstrație masivă la Berlin împotriva vizitei lui Erdogan

Comunitatea kurdă din Germania intenționează să organizeze o demonstrație masivă la Poarta Brandenburg, un punct de reper al Berlinului, împotriva unei vizite planificate la sfârșitul lunii septembrie a recent realesului președinte turc Recep Tayyip Erdogan, informează vineri dpa.

"Nu suntem în regulă să așternem covorul roșu aici pentru Erdogan", a declarat Mehmet Tanriverdi, vicepreședinte al Comunității kurde din Germania, pentru dpa vineri.

Comunitatea se va mobiliza la nivel național pentru a mări numărul participanților la demonstrație și va face apel de asemenea la alte organizații și reprezentanți ai partidelor politice din parlamentul german.

Potrivit lui Tanriverdi, numărul lor ar putea ajunge între 10.000 și 20.000. "Va fi un eveniment masiv", a spus el.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier i-a transmis invitația lui Erdogan la scurt timp după realegerea sa în iunie, dar nu este clar încă dacă va fi o vizită de stat însoțită de toate onorurile și nici nu a fost încă stabilită o dată sigură pentru vizită.

Tanriverdi a mai spus că la Poarta Brandenburg kurzii vor cere eliberarea deținuților politici în Turcia, protestând împotriva încălcărilor drepturilor omului acolo și campaniei armatei turce contra miliției kurde Unitățile de Protecție Populară (YPG), în nordul Siriei.

Kurzii reprezintă 15-20% din populația Turciei și deseori denunță ceea ce consideră a fi o discriminare sistemică de către stat. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis, care luptă împotriva statului turc de peste 30 de ani, este considerat organizație teroristă de Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău