Germania instituie un nou tip de serviciu militar voluntar

  • 06 Aprilie 2021 15:15
Germania instituie un nou tip de serviciu militar voluntar

Armata germană va dispune de un nou serviciu militar, voluntar și în format redus, care va fi denumit ''Apărarea Patriei'', sau ''Un An pentru Germania'', și al cărui obiectiv este consolidarea forțelor armate în fața unor crize punctuale, catastrofe naturale și de mediu, exclusiv interne, a anunțat marți ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, citată de agenția EFE și Agerpres.

Stagiul va consta într-o scurtă perioadă de instrucție militară, de șase luni, după care participanții vor avea statutul de rezerviști timp de șase ani. ''Termenul de apărare a Patriei trebuie înțeles într-un sens amplu, la fel ca și cuvântul Patrie'', așadar nu va avea ''conotații naționaliste'' și va fi expresia unei ''armate integrate într-o societate democratică, cum este cea germană'', a declarat titulara portofoliului Apărării.

Acest serviciu militar voluntar, care pentru prima promoție va încorpora circa o mie de tineri, va fi complementar forțelor armate în situații determinate, numai în interiorul Germaniei, fără a fi avută în vedere participarea la misiuni internaționale.

Activitatea de instrucție va fi împărțită în două părți, prima cu prezență și cealaltă la distanță, astfel încât participanții să-și poată continua studiile sau activitatea profesională.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat formal în Germania pe 1 iulie 2011, în urma unei decizii a celui de-al doilea executiv al cancelarului Angela Merkel și după îndelungi discuții în interiorul blocului politic conservator.

Trecerea la o armată alcătuită din soldați profesioniști a generat polemici, întrucât până atunci se considera că forțele armate trebuie să fie ancorate în ansamblul societății germane și să reprezinte toate categoriile sociale. Adversarii suspendării stagiului militar obligatoriu susțin că o armată de profesioniști implică riscul atragerii în rândurile ei a unor simpatizanți ai extremei drepte sau a unor fanatici de arme motivați doar de dorința de a dobândi pregătire militară.

Reforma armatei germane a condus și la o reducere graduală a efectivelor ei, de la circa 240.000 în 2011 la aproximativ 170.000 în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău