Germania: Inflația, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani

  • 30 August 2022 17:31
Germania: Inflația, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani

Rata inflației în Germania a atins în august cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani, depășind precedentul record înregistrat în urmă cu doar trei luni, arată datele Oficiului federal de statistică (Destatis), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Cel mai semnificativ factor care a accelerat majorarea inflației l-a reprezentat creșterea semnificativă a prețurilor energiei, în condițiile în care războiul din Ucraina a intensificat tendința. În august, prețurile energiei au înregistrat un avans de 35,6% față de perioada similară din 2021, în timp ce prețurile la alimente au urcat cu 16,6%, conform Destatis.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, prețurile de consum din Germania au crescut în august cu 8,8% în ritm anual, după o încetinire neașteptată în iulie, la 8,5%. Nivelul inflației din august în cea mai mare economie europeană este în line cu estimările analiștilor.

În mai, rata inflației în Germania a urcat la 8,7%, fiind pentru prima dată din iarna din 1973/1974 când prețurile de consum au atins un nivel atât de ridicat.

Inflația ridicată reduce puterea de cumpărare a consumatorilor. Guvernul german a adoptat două pachete de miliarde de euro pentru a ușura povara inflației ridicate asupra gospodăriilor.

Analiștii se așteaptă pe ansamblul acestui an la o rată medie a inflației în Germania de peste 6%. Ar fi cel mai ridicat nivel din 1990.

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la nivelul record de 8,9% în iulie, de peste patru ori mai mare față de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor de 2%.

Eurostat va publica miercuri datele preliminare privind inflația în zona euro în august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău