Germania: Industria de apărare, gata să primească în sfârșit comenzi din fondul special de 100 miliarde de euro

  • 25 Februarie 2023 18:00
Germania: Industria de apărare, gata să primească în sfârșit comenzi din fondul special de 100 miliarde de euro

La un an după ce Germania a anunțat un fond special de 100 miliarde de euro pentru a investi în forțele sale armate, având în vedere războiul din Ucraina, industria de apărare germană se declară optimistă că va onora viitoare comenzi, transmite Agerpres.

'Suntem încrezători că vom primi acum comenzile pe toată linia', a declarat directorul executiv al Asociației germane pentru industria de securitate și apărare (BDSV), Hans-Christoph Atzpodien, pentru DPA.

Industria este pregătită ca partener al Bundeswehr (armata germană) și poate demara rapid, a adăugat el. 'Companiile sunt foarte motivate, mai ales de când unele dintre ele și-au asumat deja riscuri antreprenoriale', a subliniat reprezentantul industriei.

Pe lângă acest așa-numit fond special, este importantă de asemenea o creștere a bugetului regulat de apărare, a afirmat el.

La 27 februarie 2022, pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cancelarul Olaf Scholz a anunțat un 'punct de cotitură' în care 100 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru Bundeswehr.

Deocamdată, doar o mică parte din acești bani a fost disponibilizată. Până la începutul lui 2023, nu au fost înregistrate comenzi pentru tancuri sau artilerie.

Aceasta se datorează în parte faptului că un buget provizoriu a intrat în vigoare anul trecut, ceea ce a făcut dificilă atribuirea de noi contracte.

'Este regretabil că au existat puține comenzi pentru companii germane din partea fondului special până acum pentru că politicienii au fost foarte ocupați cu probleme bugetare anul trecut, dar nu avem ce face', a declarat Atzpodien.

El se așteaptă să vadă decizii în ce privește acordarea de contracte în săptămânile și lunile viitoare.

Reprezentanții industriei au subliniat urgența de a investi în Bundeswehr pentru a 'proteja democrația (germană) și Europa ca întreg'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău