Germania, în favoarea unui nou pact european privind migrația

  • 21 Iunie 2021 11:16
Germania, în favoarea unui nou pact european privind migrația

Germania susține ''pe deplin'' un nou pact al Uniunii Europene (UE) privind migrația care promovează redistribuirea refugiaților și împărțirea poverii financiare, afirmă ministrul de externe Heiko Maas, care cere ca acordul UE cu Turcia privind refugiații să fie actualizat. De asemenea, el spune că Berlinul va solicita noi sancțiuni împotriva Belarusului, relatează EFE și DPA.

Maas s-a exprimat asupra acestor subiecte în declarații publicate luni de ziarele La Repubblica și Die Welt.

''Ar trebui să găsim o soluție pentru redistribuirea refugiaților. Iar țările care nu doresc să participe ar trebui să contribuie în alte moduri la rezolvarea acestei probleme, de exemplu prin furnizarea de resurse financiare pentru protejarea frontierelor externe ale UE. Trebuie să facem în sfârșit progrese în ceea ce privește împărțirea poverii", subliniază Maas.

Potrivit șefului diplomației germane, este nevoie de "o soluție cuprinzătoare pentru migranți, inclusiv pentru problema așa-numitei migrații secundare în cadrul UE. Toată lumea trebuie să-și asume responsabilitatea''. În același timp el susține actualizarea cooperării cu Turcia.

''În ciuda tuturor dificultăților pe care le avem cu guvernul turc, trebuie să recunoaștem că acesta nu a dus o povară ușoară în ceea ce privește imigrația. Turcia găzduiește aproape patru milioane de refugiați care au fugit din cauza războiului civil din Siria și din alte părți ale regiunii. Cred că noi, cei din UE, avem un interes puternic în reînnoirea acordului cu Turcia privind migranții", spune el. Deși nu vrea să vorbească despre cifre, menționează că "fără bani nu poate exista niciun acord", sugerând că acesta ar presupune ca UE să ofere finanțare suplimentară pentru Turcia.

Printre altele, acordul privind refugiații dintre UE și Turcia prevede ca Ankara să ia măsuri drastice împotriva migrației neautorizate către UE și ca Grecia să trimită înapoi în Turcia migranții care au ajuns ilegal în insulele din Marea Egee. În schimb, UE preia un refugiat sirian din Turcia pentru fiecare sirian trimis înapoi și oferă sprijin financiar țării pentru a se ocupa de refugiați, scrie DPA.

În ceea ce privește apelurile pentru o nouă misiune UE de salvare a refugiaților în largul coastelor libiene, Maas nu vede condițiile: "Multe state membre nu ar accepta-o (...) Este clar că, cu o astfel de misiune, nu am putea intercepta toți migranții care ajung în Europa. Avem nevoie de o abordare globală, care să atace la rădăcina fluxurilor".

De asemenea, ministrul german se referă la situația din Belarus și consideră "inevitabilă impunerea de noi sancțiuni". ''Nu cred că ne putem aștepta ca atitudinea președintelui Alexander Lukașenko să se schimbe pe termen scurt. De aceea, Europa trebuie să reacționeze. Persecutarea opoziției, violența împotriva demonstranților, arestările, toate acestea sunt inacceptabile".

''Am impus deja sancțiuni unor persoane și companii. Acum dorim să le extindem la sectoare ale economiei belaruse, cum ar fi industria potasei sau sectorul energetic. Și ar trebui să împiedicăm guvernul de la Minsk să se finanțeze cu obligațiuni guvernamentale vândute în Uniunea Europeană'', explică el.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău