Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei

  • 03 Octombrie 2022 11:55
Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei

Guvernele Danemarcei, Germaniei și Norvegiei vor aloca 92 milioane de euro pentru a finanța 16 obuziere autopropulsate Zuzana 2, produse în Slovacia, care sunt destinate Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie defenseromania.ro.

Acordul a fost semnat, pe 2 octombrie, de oficiali guvernamentali din cele patru țări, livrarea urmând să aibă loc în 2023.

”Tocmai am semnat un acord cu Danemarca, Germania, Norvegia care, vor finanța producția a 16 obuziere de ultimă generație, Zuzana2, pentru Ucraina, în valoare de 92 milioane de euro”, a anunțat ministrul slovac al Apărării, Yaroslav Nagy, pe Twitter.

Ucraina a comandat și ea, separat, în iunie, opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, dintre care patru au fost transferate în august. Sistemul excelează prin mobilitate - piesa de artilerie fiind montată pe un vehicul Tatra 8x8 modificat, autonomia ridicată – obuzierul putând parcurge maxim 750 de km, raza mare de lovire – 39,6 km. Are la bord 40 de proiectile calibru 155 mm, care sunt încărcate automat, echipajul fiind de trei militari. Rata de foc este de 5 – 6 lovituri pe minut.

Sprijin major pentru Ucraina

Publicația ucraineană Defense Express remarcă sprijinul deosebit pentru Ucraina care vine din partea finanțatorilor, precizând că Danemarca va renunța și la tunurile autopropulsate franceze CAESAR, tot în interesul Ucrainei, iar Norvegia a transferat Kievului o parte dintre tunurile sale autopropulsate M109NG.

Transferurile totale cu destinație militară ale Germaniei pentru Ucraina se ridică, în 2022, la aproximativ două miliarde de dolari, cele mai reprezentative fiind 30 de sisteme antiaeriene Ghepard (Gepard), 10 obuziere autopropulsate PzH (în comun cu Olanda), trei MLRS Mars 2. Berlinul mai are în pregătire pentru a trimite în Ucraina: patru sisteme antiaeriene IRIS-T, patru obuziere autopropulsate PzH, două MLRS Mars 2, muniție, precum și alte sisteme și echipamente, potrivit datelor oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău