Germania | Guvernul alocă 5 milioane de euro pentru a crește securitatea muzeelor după o serie de jafuri

  • 25 Februarie 2021 19:01
Germania | Guvernul alocă 5 milioane de euro pentru a crește securitatea muzeelor după o serie de jafuri

Guvernul german a anunțat joi alocarea a 5 milioane de euro pentru a spori securitatea muzeelor și a galeriilor din țară, ca urmare a unor serii de jafuri și atacuri care au vizat expoziții de artă, relatează dpa.

Programul oferă "institutelor culturale de importanță națională" mijloace de a implementa măsuri de securitate structurală, mecanică și electronică, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Ca o condiție prealabilă pentru finanțare, muzeele și galeriile trebuie să elaboreze un concept de securitate în coordonare cu autoritățile de securitate locale.

În ultimii ani au avut loc jafuri spectaculoase care au vizat "Muzeul Comorilor" din Dresda, în care au fost furate bijuterii de o valoare considerabilă, și Insula Muzeelor din Berlin. Cazuri de vandalism au provocat de asemenea revoltă.

"Muzeul comorilor" din Dresda este celebru pentru colecția de bijuterii, una dintre cele mai importante din Europa, compusă din obiecte din metale prețioase, porțelanuri, sculpturi în fildeș, chihlimbar sau bronz, ori bătute cu nestemate.

Muzeele din Germania, care contribuie la formarea identității culturale a națiunii, "merită cea mai bună protecție posibilă împotriva jafurilor", a declarat ministrul Culturii, Monika Gruetters, într-un comunicat. Ea a avertizat că "forța brută și tactica în stil comando a autorilor jafurilor reprezintă provocări enorme pentru instituțiile culturale".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău