Germania, Franța și Italia au ajuns la un acord privind reglementarea Inteligenței Artificiale

  • 19 Noiembrie 2023 17:45
Germania, Franța și Italia au ajuns la un acord privind reglementarea Inteligenței Artificiale

Germania, Franța și Italia au ajuns la un acord cu privire la modul în care ar trebui reglementată inteligența artificială, potrivit unui document comun consultat de Reuters, care se așteaptă să accelereze negocierile la nivel european, scrie CNBC, citată de economedia.

Cele trei guverne sunt în favoarea unor angajamente voluntare obligatorii atât pentru furnizorii mari, cât și pentru cei mici de inteligență artificială din Uniunea Europeană, relatează sursa citată.

Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE negociază în prezent modul în care blocul comunitar ar trebui să se poziționeze în acest nou domeniu.

Parlamentul a prezentat în luna iunie o “lege privind IA”, cu scopul de a preveni riscurile de siguranță generate de aplicațiile IA și de a evita efectele discriminatorii, dar fără a încetini puterea inovatoare a acestei noi tehnologii în Europa.

În timpul discuțiilor, Parlamentul European a propus ca, inițial, codul de conduită să fie obligatoriu doar pentru principalii furnizori de IA, care provin în principal din Statele Unite.

Cu toate acestea, cele trei guverne ale UE au avertizat împotriva acestui aparent avantaj competitiv pentru furnizorii europeni mai mici. Acest lucru ar putea duce la o mai puțină încredere în securitatea acestor furnizori mai mici și, prin urmare, la mai puțini clienți, au spus ele.

Prin urmare, regulile de conduită și transparență ar trebui să fie obligatorii pentru toată lumea, au adăugat acestea.

Inițial, nu ar trebui să fie impuse sancțiuni, potrivit documentului.

Cu toate acestea, dacă după o anumită perioadă de timp sunt identificate încălcări ale codului de conduită, ar putea fi instituit un sistem de sancțiuni. În viitor, o autoritate europeană ar urma să monitorizeze respectarea standardelor, se arată în document.

Ministerul german al Economiei, care se ocupă de acest subiect împreună cu Ministerul Afacerilor Digitale, a declarat că legile și controlul statului nu ar trebui să reglementeze IA în sine, ci mai degrabă aplicarea acesteia.

Dezvoltarea modelelor de inteligență artificială care nu sunt încă folosite sau care nu au fost încă lansate pe piață nu ar trebui să fie reglementate separat de către stat.

Guvernul german găzduiește luni și marți, la Jena, în landul Turingia, un summit digital la care vor participa reprezentanți din politică, afaceri și știință.

Problemele legate de inteligența artificială se vor afla pe ordinea de zi a discuțiilor dintre guvernele german și italian, care vor avea loc miercuri la Berlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău