Germania, Franța și alte șapte state membre UE resping o reformă a pieței europene de electricitate ca soluție la explozia prețurilor

  • 26 Octombrie 2021 11:54
Germania, Franța și alte șapte state membre UE resping o reformă a pieței europene de electricitate ca soluție la explozia prețurilor

Germania, Franța, Austria și alte șase țări membre ale Uniunii Europene au anunțat că nu vor sprijini o reformă a pieței europene de electricitate, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor europeni ai Energiei care vor discuta despre recenta explozie a prețurilor, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Cele nouă state membre au dat publicității luni un comunicat în care precizează ”că nu pot susține nicio măsură care intră în conflict cu piața internă de gaze naturale și electricitate”, precum o reformare a pieței angro de electricitate.

”Având în vedere că majorările de prețuri au la bază factori globali, ar trebui să fim foarte atenți înainte de a interveni în designul piețelor interne de energie. Acesta nu va fi remediul pentru a contracara actuala creștere a prețurilor la energie, care are legătură cu piețele de combustibili fosili”, se mai arată în comunicatul semnat de cele nouă state membre.

Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos au semnat acest document în care sunt cerute, în schimb, mai multe măsuri pentru a economisi energia și o țintă de 15% pentru interconectarea pieței europene de electricitate până în 2030.

Șefii de stat sau de guvern, reuniți la Bruxelles săptămâna trecută, au solicitat Comisiei Europene să ia în considerare urgent măsuri pe termen mediu și lung pentru ca utilizatorii casnici și companiile să beneficieze de energie la un preț accesibil, sporind, în egală măsură, reziliența sistemului energetic al UE și a pieței interne a energiei.

Astfel, Executivul european este invitat să apeleze la sprijinul Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe (ESMA) pentru ”a analiza funcționarea piețelor de gaz și de energie electrică, precum și a pieței EU ETS” pentru a vedea dacă ”anumite comportamente comerciale necesită măsuri de reglementare suplimentare”.

Ursula von der Leyen a anunțat deja că va face acest lucru și că va prezenta la începutul anului 2022 o strategie pentru dialogul internațional privind domeniul energiei pentru a ajuta statele membre în propriile lor contracte în domeniul energiei.

Pe termen mediu și lung, Uniunea Europeană va acționa ”în cinci domenii cheie”: consolidarea supravegherii piețelor de gaze și de carbon, evaluarea funcționării pieței de energie electrică, abordarea problemelor legate de volatilitatea prețurilor, stabilirea unor contacte cu furnizori străini de gaze, analizarea problemei privind stocarea gazelor, investiții în energii regenerabile.

Comisia Europeană a adoptat deja o comunicare privind prețurile la energie pentru a aborda creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene.

Comunicarea include un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a ne consolida în continuare reziliența la șocuri viitoare.

Printre măsurile naționale pe termen scurt se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite. Comisia va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică; va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău