Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia și Republica Cehă au înaintat UE noi propuneri de sancțiuni împotriva Iranului (Spiegel)

  • 03 Octombrie 2022 12:10
Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia și Republica Cehă au înaintat UE noi propuneri de sancțiuni împotriva Iranului (Spiegel)

Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia și Republica Cehă au înaintat noi propuneri de sancțiuni UE împotriva Iranului pentru reprimarea protestelor împotriva drepturilor femeilor, a informat, luni, revista 'Spiegel', citând anumite surse, transmite Rador.

Sancțiunile propuse vizează 16 persoane, organizații și instituții principale responsabile pentru actele de represiune a protestelor la nivel național, izbucnite după moartea în custodia Poliției a unei tinere, menționează 'Spiegel'. Statele care propun sancțiunile doresc ca miniștrii de externe din cadrul UE să decidă asupra sancțiunilor la reuniunea din 17 octombrie, estimându-se că nu vor întâmpina rezistență din partea membrilor blocului comunitar european.

Ministerul german de externe nu a putut fi contactat pentru comentarii. Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a anunțat, luni, că suprimarea protestelor de către Teheran reprezintă "o expresie a fricii absolute de educație și de putere a libertății", și a promis sancțiuni. "De asemenea, este greu de acceptat că opțiunile noastre de politică externă sunt limitate, însă le putem amplifica vocea, le putem face publicitate, aduce acuzații și sancțiuni. Și asta facem", a postat pe platforma Twitter dna Baerbock.

Protestele antiguvernamentale, izbucnite la 17 septembrie, la înmormântarea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în orașul kurd Saqez, s-au transformat în cea mai mare demonstrație de opoziție față de autoritățile iraniene din ultimii ani, mulți cerând încetarea regimului cleric islamic, care controlează țara de peste patru decenii. Iran Human Rights, un grup cu sediul în Norvegia, a anunțat că peste 100 de persoane au fost ucise. Autoritățile iraniene nu au anunțat vreun bilanț al victimelor, însă au transmis că mai mulți membri ai forțelor de securitate au fost uciși de "insurgenți și golani susținuți de inamici străini”.

Săptămâna trecută, televiziunea de stat iraniană a anunțat că 41 de persoane au murit, inclusiv membri ai forțelor de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău