Germania - Focurile de artificii din noaptea de Anul Nou, amenințate de îngrijorările legate de schimbările climatice

  • 27 Decembrie 2019 19:00
Germania - Focurile de artificii din noaptea de Anul Nou, amenințate de îngrijorările legate de schimbările climatice

Deși petardele aprinse în noaptea de Anul Nou sunt în continuare foarte populare în Germania, preocupările care vizează schimbările climatice au determinat mai mulți distribuitori să retragă anul acesta artificiile de pe rafturile magazinelor, a precizat vineri presa locală, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Focurile de artificii durează o oră, dar ne dorim să protejăm animalele și să beneficiem de aer curat timp de 365 de zile în fiecare an", a declarat Uli Budnik, directorul rețelei de supermarketuri Rewe, din regiunea Dortmund, care a sistat vânzarea de artificii, potrivit agenției de presă DPA.

Lanțul Edeka, rivalul și liderul de piață, a luat aceeași decizie pentru magazinele care fac parte din franciza sa.

Hornbach, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine de bricolaj din țară, a anunțat luna trecută că anul acesta este prea târziu să sisteze comenzile, dar că va interzice comercializarea materialelor pirotehnice începând cu 2020.

Bauhaus, un lanț de magazine din același domeniu, și-a anunțat intenția de a regândi oferta de focuri de artificii începând cu anul viitor ''pentru a ține cont de mediu''.

"Sperăm să vedem o schimbare în societate, iar oamenii să cumpere mai puține rachete de artificii și petarde anul acesta", a precizat pentru DPA Juergen Resch, directorul organizației ecologiste germane DUH.

Focurile de artificii de Anul Nou în Germania degajează circa 5.000 de tone de particule fine în atmosferă într-o singură noapte, echivalentul a circa două luni de trafic rutier, potrivit agenției federale pentru mediu UBA.

Particulele fine de praf eliberate în atmosferă sunt considerate nocive pentru sănătate umană și animală.

Astfel, numeroase metropole germane au instalat zone în care focurile de artificii sunt interzise, în scopul protejării mediului și din motive de siguranță.

Cererea rămâne însă ridicată, iar germanii urmează să cheltuiască anul acesta 133 de milioane de euro pe articole pirotehnice cu ocazia Anului Nou, la fel de mult ca anul precedent, potrivit Federației sectorului pirotehnic (VPI).

Magazinele de tip discount Aldi și Lidl, asemenea lanțului de supermarketuri Real, deținut de Metro, și-au exprimat intenția de a continua să distribuie articole pirotehnice.

Un segment bine reglementat în Germania, comerțul cu rachete de artificii, petarde și alte materiale pirotehnice atinge cele mai ridicate vânzări în ultimele trei zile lucrătoare ale anului.

Un sondaj YouGov publicat vineri arată că 57% dintre germani ar fi de acord cu interzicerea vânzării de materiale pirotehnice, dar 84% spun că așteaptă cu nerăbdare focurile de artificii care vor lumina cerul în noaptea de marți spre miercuri. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău